Balcaniu e viu!

Am dat iama prin documente istorice legate de viata Balcaniului. Pe cinstea mea, daca nu ma nasteam in Balcani imi faceam mutatie aici, este de departe cel mai viu loc de pe pamant.

Incepand cu discutiile despre cine a fost primu’ si pana la fanatismul de stadion care se intrepatrunde cu istoria. De mii si mii de ani ne certam care, cum am fost primi in diverse zone. E un iures nebun, s-au inceput si razboaie pe tema asta. Populatiile in majoritate sunt scindate de alte populatii si discutiile vin si pleaca rand pe rand.

Au incercat marile puteri implementarea unui sistem autoritar dar n-au reusit. Avem tendinta ca pe orice punem mana sa-l defectam sau sa-l personalizam dupa bunul plac. Incepand cu Traian si Decebal si ajungand pana spre Titoismul tarziu, Balcanii si-au trait viata insangerata, presarata pe ici pe colo cu petreceri monsturoase.

Un alt subiect fierbinte in istoria Balcaniilor este Macedonia. Este revendicata de foarte multe populatii, a ramas in istorie prin numele lui Alexandru al Macedoniei si trezeste si azi amintiri nationaliste de-o parte si de alta a baricadelor. Ciopartita de timp si razboaie, se lupta pentru recunoastere.

Ultimii care mi-au atras atentia au fost istro-romanii, asculta-le cantarea:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.