Folk-ul moare?

Moartea “Copacilor fara padure” m-a facut sa analizez la rece situatia folk-ului in Romania.

Folk-ul in Romania MOARE! De ce? Pentru ca este gustat intr-un mod monden de diverse personaje care nu stiu sa-l guste in totalitate. Pe vremuri daca prindeai o banda fasaind de la un magnetofon sau o placa zgariata de vinil erai Zeu si toti ascultau tacuti. Ce concluzie tragem de aici? Publicul de folk a inceput sa fie un public care pozeaza in public de folk, un public pentru care daca sunetul nu e perfect atunci e de cacat de melodia. Publicule ai uitat sa asculti cu inima si cu capu, asculti artificial cu mintea societatii din care provi, pozezi intr-o postura care nu te prinde, esti un impostor pentru ca asculti o muzica cu urechea in loc sa o simti cu sufletul.

Mergi la concert si alergi sa faci poze peste poze cu aparate care mai de care mai belicoase dar uiti ca intre tine si artist se posteaza lentila aparatului care te face surd la mesajul operei care ti se asterne la picioare.

De ce mergi daca nu simti? E pacat ca-ti pierzi si tu timpul, e trist ca deranjezi si pe cel care asculta cu toata fiinta lui. De ce nu mergi matale la concertele care te intereseaza si unde se asculta muzica fara de suflet?

Am ajuns la fel de fel de concerte anu trecut si anu asta la cateva si am vazut in jurul meu un public tot mai mort care nu simte folk, un public care alege folkul pentru ca i se pare elitist.

E adevarat ca-n ultima vreme Jurnalul National a facut propaganda pentru folk. pe de o parte e bine ca i-a scos din anonimat si a invins Stufstock-ul falsilor salavatori ai Vamii Vechi, asta denota ca e o muzica inca vie cu un mesaj care trebuie sa mearag mai departe, insa greseala o vad in amestecarea printre folkisti a unor copiii dezorientati care confunda mersu la un concert folk cu mersu la mall sau cu plecatu la shoping dupa toale…dezbracati-va de haina neputintei de a asculta superficial si patrundeti in adancul mesajului sau cautati alta muzica care sa va ofere ceea ce cautati, ar fi un exercitiu de libertate din care am avea de castigat amandoi.

3 Replies to “Folk-ul moare?”

  1. Intre toti superficialii clar exista si pusti cu adevarat pasionati de folk; o dovada ca publicul e in schimbare- spre bine a fost data la Folk You din acest an.
    Va fi bine :) recunoasterea valorilor nu-i pierduta!

  2. Pingback: | iYli | Niste oameni |

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.