Ilie Moromete: Vand teren intravilan aproape de Bucuresti….

Citind articolul asta la Artistu pe blog mi-am readus aminte de intrebarea cu care se incheie romanul Morometii – pentru cei care au vazut doar filmul ii invit sa citeasca si cartea – “Niculae, unde mergem noi domnule?”.

Romanu Morometii nu trateaza atat de tare comunismul, cat prevesteste tragediile sub conducerea burgheziei neocomuniste postcomunism, ceea ce a prezis si Lenin in cartile lui. Vremea liberalilor si taranistilor doar cu numele si cu orientari conservatoare trecusera iar copii lor imbratisau altceva decat ceea ce au imbratisat parinti lor. Comunismul a avut succes deoarece era nou si aducea opozitie sistemului in care milioane de copii crescusera cu un anume tip de educatie taraneasca. Legionarismul era la apogeu avand in vedere ca sustinerea vestica cazuse si in randul Miscarii incepusera sa intre masele si sa iasa creierele.

Tragedia Morometilor e tragedia taranilor ajunsi la o varsta, cu copiii lor care si-au vandut pamantu si acum sunt ajunsi mari smecheri in satele din Romania: are Logan, si-a pus trei pereti de rigips si 4 spoturi cu scafe in casa, intr-un cuvant a ajuns Om Mare/Boier. Un boier care are WC in casa da-l foloseste tot pe ala din fundu curtii ca deh pamantu din unghie nu poti sa-l scoti. Acum ei se cred banci si cred ca asta le-a fost menirea sa vanda acum pamantu ca sa faca fata crizei.

Leave a Reply