Problema abuzuluiĀ  si consecinte in viata de adult


Cazurile in care cei ce solicita ajutorul psihologului specialist din cauza dificultatilor cu care se confrunta in viata de adult, ca urmare a abuzurilor suferite in copilarie, nu sunt deloc izolate. In fapt, cei care ajung sa prinda increderea necesara pentru a se deschide in cadrul unui astfel de cabinet sunt tot mai multi, ca urmare a incurajarilor pe care si le-au facut in acest sens. Fluctuatiile permanente de stare constituie o problema pe care acestia o constientizeaza si din care doresc sa evadeze pentru totdeauna.

In principal ajung sa experimenteze simultan sentimente de furie si tristete, apoi sa revina la starea normala, cei care au fost abuzati in copilarie. Intampina dificultati de concentrare, gandurile tind mereu spre chinul suferit in viata de copil. Toate acestea nu fac decat sa genereze durere, motiv pentru care si tratarea se poate realiza intr-un timp mai extins.

In general, persoanele care trec prin situatii traumatizante de acest fel dezvolta un tipar de neincredere. Ranile suferite, tradarea resimtita, toate acestea nu trec fara sa aiba impact asupra vietii de adult.

Problema abuzului si cum se reflecta in viata de adult

Abuzul poate fi de mai multe tipuri. Cel fizic intra in categoria cea mai frecventa intalnita, insa nici cele emotionale sau sexuale nu sunt mai prejos. Cauza o reprezinta in general lipsa educatiei parintilor. Poate fi vorba de altfel si despre alcoolism, saracie, o criza de familie. Astfel de situatii conduc deseori la abuzuri asupra copiilor.

In principiu putem deduce la ce se refera abuzul sexual si cel fizic. Un specialist precum DanielIvan.ro poate furniza celor ce sunt interesati de acest tip de terapie informatii privind si abuzul emotional, respectiv ajutorul necesar indiferent de tipul acestuia, acolo unde evident exista consecinte ale abuzului din copilarie.

Un subiect de asemenea sensibil, abuzul emotional consta in mare in respingerea pe care o resimte copilul, ignorarea acestuia, ajungand sa se izoleze, sa se simta amenintat, singur, dar nici agresivitatea verbala nu este de exclus.

Repercursiuni in viata de adult pot fi diverse. Cei mai multi simt ca tradarea face parte din caracterul oamenilor in general, motiv pentru care sunt deosebit de incordati cand vine vorba despre asta, se asteapta la orice de la cei din jur.

Desigur, neincrederea resimtita se manifesta la fiecare diferit. Sunt si acele persoane care nu cred ca mai pot avea incredere in absolut nimeni.

Problema devine mai accentuata atunci cand in cadrul relatiilor de actualitate se retraieste abuzul. Este vorba despre starea in care intra persoanele ce au fost abuzate in copilarie atunci cand sunt in contact cu persoanele din prezent, confuzia fiind resimtita. Masura cea mai frecventa este evitarea celor in cauza, intocmai pentru a nu mai experimenta din nou aceleasi stari durereoase. Astfel, relatiile cu ceilalti sunt inexistente sau deficitare. Totul este insa justificat – dorinta de a nu retrai starile din trecut.

Cei care nu discuta cu un specialist despre problema lor ajung deseori sa ajunga la randul lor abuzatori, intocmai ca un raspuns la ceea ce au trecut, ca un atac prin care sa previna repetarea povestii.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.