Sanziana si Dragos Toma – Cantece de munte #muzicademunte (10/365)

Nu sunt un mare drumet al muntilor. Daca ar fi sa ma postez pe o scara de la 1 la 10 a mersului pe munte eu m-as situa undeva in zona de Pantofar( :))), dar muzica asta a oamenilor astora m-a fermecat din prima clipa in care am ascultat-o.
Prima data am facut rost de un CD numai cu muzica de munte cu Costantin David(Costica), Mont-del-mar si Varf Carpatin. Recunosc inainte mai ascultasem pe un baiat Dan Grigore care canta mixt: muzica de munte si muzica folk tip Cenaclu flacara. Asa am auzit pentru prima oara Imnul Bucegilor.

Mai tarziu plecand de la acest CD-ul cules de pe la cunostinte am aterizat in internet, mai precis in DC++, de unde am cules un director cu muzica de munte ce purta numele: Sanziana si Dragos Toma. Frumos nu poti sa zici altceva, un timbru vocal putin rarait care iti unge sufletul de bucurie la ascultare. Voce calda si amestecata uniform cu sunetul quitarii.

Lista de muzici ce poarta numele de Muzica de munte cd 1 se deschide astazi cu Imnul Bucegilor. Ce frumos sa scrii un cantec despre acest munte micut dar atat de complet din punct de vedere al posibilitatilor de a-l calca cu piciorul. Ofera o paleta larga pentru toate tipurile de oameni care vor sa mearga la munte: de la plimbari usoare pana la cabane pe drumuri forestiere pana la poteci tehnice si pereti de catarare pentru cei care vor ceva mai mult din mersul pe munte, deci promenda-traseu-alpinism.


Toma Sanziana si Dragos – Imnul Bucegilor
Asculta mai multe audio Diverse

A doua cantare este ” Rau ma dor ochii ma dor”, piesa este a cantautorului baimarean Valentin Moldovan iar versurile apartin baladistului maramuresan Ioan Voicu. Interpretarea originala este a grupului baimarean ,, Orizont 77,, compus din Valentin Moldovan si Ghita Danciu. O poveste de dragoste transpusa in natura, oare ce este iubirea de munte daca nu dragostea pentru natura?


Toma Sanziana si Dragos – Rau ma dor, ochii ma dor
Asculta mai multe audio Diverse

Dragostea e un sentiment frumos, dar si mai frumos decat o indragosteala obisnuita este o dragoste in var de munte. Muntele te uneste, muntele te obliga ca inainte de a fi iubit sa fi un prieten de nadejde, ceea ce e exact elementul magic care face o relatie sa tina prietenia. “cand te scuturi de zapada nu stii cat esti de frumoasa….”, ce declaratie de dragoste vrei mai mult decat dedicatia unei ninsori in varf de munte? “Ninge astazi pentru tine”…


Toma Sanziana si Dragos – Ninge astazi pentru tine
Asculta mai multe audio Diverse

Dupa ce ai descoperit ca esti facut pentru mersul pe munte si ca-ti place, muntele devenindu-ti cel mai bun prieten, intr-o prietenie care se bazeaza doar pe respect, e timpul sa te inrolezi intr-ul club de ghizi montani pentru a invata cum trebuie sa impartasesti si celorlalti frumusetea pe care ai decoperit-o: Muntele. Si pentru ca o adunarea serioasa trebuie sa aiba un imn care sa-i uneasca, Sanziana si Dragos ne incanta cu Imnul Ghizilor.


Toma Sanziana si Dragos – Imnul Ghizilor
Asculta mai multe audio Diverse

Marea, sora muntelui, suparata ca fratele are parte de povesti de dragoste frumoase cauta sa desparta eroii acestor povesti asezandu-se intre cei doi, insa iubirea nascuta pe un varf de munte, respectul si prietenia invatate cu fiecare pas facut impreuna si cu fiecare poteca calcata pas langa pas nu asculta de dorul despartirii. Iubirea adevarata nu moare cu una cu doua oricate obstacole ar intalni in cale. “marea nu-i de tine e prea mare tu sa stai in muntii daca vei stii”


Toma Sanziana si Dragos – Vreau sa trecem marea
Asculta mai multe audio Diverse

Viata fara vis ar fi mult prea searbada, visele sunt cele care ne ofera uneori puterea de a continua sa traim, sa iubim, sa fim. Un vis trait in munti nu-l uiti cu una cu doua, chiar daca se termina prost…mult timp il vei avea acolo in subconstient, va fi al tau, al tau si al prietenilor cu care l-ai trait, va fi acolo in muntii si va trai de fiecare data readus de tine in gand, amprenta lui lasata in minte si in spatiu fizic il face sa fie reluat ca intr-un joc repetitiv pentru a se intampla in constiinta colectiva.


Toma Sanziana si Dragos – Visul
Asculta mai multe audio Diverse

Ai visat si ai visat frumos. Trenul vietii te poarta in taramul povestilor: Maramures. Cu portile care te inalta la cer prin imagini inchinate soarelui, te indrepti spre muntii nordului, te indrepti spre toamna arcului carpatin, unde aidoma in vremuri de demult parca auzi tropot de cai haiducesti, parca muntii inca mai poarta amprenta cantecelor mosilor si stramosilor si mai poarta urmele pasilor ascunse parca pentru noi de frunzele toamnelor. Castanii si-au lasat roadele spre a fi culese, vinul s-a asezat spre a fi fiert…povestile sa vi le pregatiti.


Toma Sanziana si Dragos – Toamna la Suior
Asculta mai multe audio Diverse

Si dupa ce am intampinat toamna la o cana de vin si o strachina de nuci la Suior in Baia Mare, luam un personal si ne intoarcem in Bucegii nostrii. O cabana, un vis?…ati ghicit e Cabana Malaiesti. Cabana unde blestemele nu tin, cabana in care dragostea este o poveste in care voi sunteti personaje principale.


Toma Sanziana si Dragos – Cabana Malaiesti
Asculta mai multe audio Diverse

Care-i cea mai frumoasa floare care creste solitara pe creste dincolo de ochiul neavizatilor si se arata doar celor intiati, celor care au batut potecile in cautarea inaltimilor? Floarea de colt exact. “Te astept de-o vesnicie Te-ntalnesc o data in viata”


Toma Sanziana si Dragos – Floare de colt
Asculta mai multe audio Diverse

Nemurirea e a celor care viseaza si care stiu sa-si indeplineasca visele. Amintirile unor vise indeplinite te fac sa retraiesti aceeasi bucurie de fiecare data cand iti aduci aminte. Amintirile sunt cele care dau greutate vietii tale si care-ti ofera experiente unice: dormitul in fan, somn langa focul de tabara, dragostea ochilor cu un rasarit de soare pe munte…fara toate aceste experiente nu poti intelege daca e sau nu frumos. Poate ca ti se par toate astea copilarii, insa viata traita din plin iti da un tonus de viata mult mai bun decat daca ai avut o viata liniara fara bucurii marunte si copilaresti care-ti definesc spiritul pentru mai tarziu, asa ca fuga la tren si traieste viata din plin, urca pe munte, simte fanul sub tine, asculta cum troznesc lemnele intr-un foc de tabara, iubeste si lasa-te iubit caci… “Daca n-ai amintiri, amintiri N-are rost sa-ti spun ce ai pierdut”


Toma Sanziana si Dragos (plus Mihaela si Ana) – Daca n-ai amintiri
Asculta mai multe audio Diverse

Amintirile din munti sunt frumoase si se leaga de prietenii, se leaga de oamenii cu care ai urcat si cu care legi fire de comunicare invizibile care raman sudate peste timp. Refugiul este locul unde se retrag toti la inserare. Poate ca nu ofera confortul unei cabane sau al unui hotel insa faptul ca intre voi cei dinauntru se leaga prietenia muntelui si respectul reciproc fara a exista un factor stabil care sa reglementeze convietuirea asta si doar pentru o noapte face ca peste timp sa-ti amintesti cu drag de Batranul Refugiu al pasiunii voastre pentru munte.


Toma Sanziana si Dragos – Refugiul
Asculta mai multe audio Diverse

Bogat, sarac, frumos, urat pasiunea pentru munte inmoaie suflete si uneste destine, deschide cartile unor povesti de dragoste care departe de zgomotele orasului sau ale asezarilor umane arunca intr-un taram fermecat pe cei ce patrund ianuntru si le da puterea de a trece peste etichete sociale si sa se regaseasca ei cei goliti de haine si bagajul social si sa-si descopere latura sentimentala, latura naturala a dragostei. Aici banii n-au nici o valoare doar prietenia si respectul pentru sine si ceilalti dau valoarea unor amintiri frumoase. “Fericirea n-o poti cumpara Nici cu bani si nici cu altceva”


Toma Sanziana si Dragos – Sunt sarac
Asculta mai multe audio Diverse

Muntele este locul unde visele se implinesc. Dragostea se contopeste cu imaginea si pajistile de fan te fac sa visezi la o nunta, o nunta imaginara dictata de o ceremonie tinuta de Sfantul Soare si legata printr-o obsinuita activitate a stransului de fan si prin legaminte nerostite ci doar legate in imagini a celei/celui ales. “Din cand in cand in urma sa-ti raman Ca sa te vad aprinsa si frumoasa”


Toma Sanziana si Dragos – Dragoste in fan
Asculta mai multe audio Diverse

Pasiunea aduna indiferent de spatiu de unde vii, pasiunea pentru munte sudeaza prietenii dincolo de spatiu social care iti defineste viata de zi cu zi…aici esti doar tu cu ale tale si trebuie sa convietuiesti cu altii diferiti poate ca viata dar asemanatori ca pasiuni. Am uitat de unde am plecat si unde trebuie sa ajungem si pentru ce au fost inventate toate acestea. Suntem inchistati in competitii prostute si uitam chintesenta: Traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima, Nu pozitia sociala iti da greutatea si intelepciunea in viata, ci modul in care stii sa-l faci pe cel de langa tine sa te accepte si sa te simta cald si aproape chiar daca nu are acelasi nivel cultural sau financiar. Astea sunt lectii pe care trebuie sa le reinvatam:”0 lei si 0 bani au format si gasca noastra de hoinari”


Toma Sanziana si Dragos – Cabana Schiorilor
Asculta mai multe audio Diverse

Cei care trec dincolo de taina cararilor, ajung in solitudinea pietrii, ajung sa cunoasca muntele in cele mai intime locuri, locuri pregatite parca de vant,ape si clima doar pentru ei. Dar muntele uneori nu e pregatit sa te vada sau se indragosteste prea tare de tine si din gelozia rece se hotaraste sa te pastreaza pentru totdeauna la el. “Ninge sfant si pagan Numai ochii ne raman Despartirea s-o mai vada”


Toma Sanziana si Dragos – Omagiu unui alpinist
Asculta mai multe audio Diverse

“Oooo mama unde esti Bate-ma de vrei Dar vino sa ma iei”…suna trist pentru un parinte, dar suna al dracului de tineresc pentru un suflet avid de cunoastere, pentru un om care vrea mai mult de la viata decat trairi monocrome si linistite. Sufletele hoinare au nevoie de adrenalina, sufletele hoinare au nevoie de varfuri atinse, au nevoie de seri in care sunt impliniti ca au atins puncte, au nevoie de drumuri care sa le caleasca viata. E nevoie de drumuri initiatice pentru a te defini ca om, ca veriga sociala, ca relatie intr-o societate.


Toma Sanziana si Dragos – Marsul Dianei
Asculta mai multe audio Diverse

Despartirile de cabana sunt cele mai grele. Timpul petrecut acolo ca-ntr-un san de familie calda parca a trecut prea repede, dar iti iei un bun ramas de la cabana si pastrezi amintirea unui cer senin pentru a avea de ce sa te intorci cat mai repede….


Toma Sanziana si Dragos – Ramas bun cabanei
Asculta mai multe audio Diverse

Se pare ca la baza pasiunii pentru munte pentru unii stau si povestile cu Heidi fetita muntilor sau alte carti legate de povesti cu munte. Pasiunea si dragostea se contopesc… uneori se termina tragic, alteori povestea merge mai departe in doi, insa pana la final trebuie sa ramai doar cu amintirile frumoase ale traseelor si sa-ti readuci aminte cu drag de toti cei cu care ai trecut prin locurile “copilariei” din munti.


Toma Sanziana si Dragos – Copilul muntilor
Asculta mai multe audio Diverse

Povestea se apropie de sfarsit si trebuie readus in minte ca fara prietenie muntele nu se poate trasforma intr-o poveste frumoasa. Si daca uneori trecem peste anumite norme sociale ale vietii de zi cu zi, si daca uneori mintim pentru a ajunge acolo si chiar daca nu venim pentru competitie, tot ce trebuie sa retinem este ca dincolo de toate acestea credinta in prietenie leaga destine si potriveste relatii care duc povestea muntelui mai departe.


Toma Sanziana si Dragos – Imnul prieteniei
Asculta mai multe audio Diverse

Bucuria de a te da pe ski vine odata cu primi fulgi care-ti mangaie fata, pregatesti armamentul de skiat si iti dai drumu’ pe partie…mai trist e cand nu mai ai unde si cauti de nebun un petec de zapada. “Zapada si doage de lemn sunt doua grozave idei”

Toma Sanziana si Dragos – Zapada si doage de lemn
Asculta mai multe audio Diverse

Si daca e iarna nu se cade sa nu colindam. Colindul oamenilor din munti, colindul cararilor pline de bucurie, a zilelor lungi si fericite cu doruri si vise implinite…


Toma Sanziana si Dragos – Colind
Asculta mai multe audio Diverse

Zicea o piesa a celor de la Celelate cuvinte ca un sfarsit e un inceput. Voia buna si gasca de hoinari te fac mereu si mereu sa vrei sa revii. “Sambata voi sta acasa singur voi petrece altfel risc ca sa ma treaca ai mei pe hrana rece”…cred ca nici ei nu mai cred ca te pot tine departe!!!!

Toma Sanziana si Dragos – Nu mai pot
Asculta mai multe audio Diverse

Si-n final povestim despre frumusetea muntelui cu toate ale lui si bune si rele care-ti fac viata mai picanta si mai frumoasa.


Toma Sanziana si Dragos – Ce frumos e sus la munte
Asculta mai multe audio Diverse

Daca am suparat pe cineva cu prezentare acestor piese rog sa aleaga cele mai frumoase rosii stricate si cele mai clocite oua dintre cele mai clocite si sa-mi dea in cap, virtual bineinteles.

Daca in schimb va place si v-am retrezit amintiri frumoase nu pot decat sa ma bucur si sa imi rad in barba zicand: Misiune indeplinita!

Sa aveti zile frumoase si fericite!

2 Replies to “Sanziana si Dragos Toma – Cantece de munte #muzicademunte (10/365)”

  1. salut mai Fanel.
    Hai ca am ajuns si eu la tine pi blog
    Frumoase cantece, frumos demers al celor 2.
    nu m-a impresionat de loc interpretarea, dat fiind ca le lipseste ceva, care te face sa urlii de bucurie cand vezi muntii, cand stai la o cabana si bei un vin fiert. voi edita o singura piesa de munte (copilaria) cat de curand si vei intelege de ce am fost critic la modul de interpretare al celor 2. in rest totul e placut si, intradevar, Misiuneindeplinita.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.