January 17, 2025

Ambalarea de cadouri este un obicei universal cu o istorie lunga. Unele ambalaje sunt atat de frumoase si elaborate, astfel incat persoana care primeste cadoul abia daca se sfieste sa il deschida pentru a nu-i strica aspectul. Fie ca este vorba de cosuri cadou craciun sau orice altceva, ambalajul este necesar. V-ati intrebat vreodata totusi de unde vine traditia ambalajului pentru cadouri?

Primele cadouri impachetate vreodata au fost cele din China antica. Conceptul de a ambala cadouri joaca un rol important in traditiile acestora. Cadourile au fost ambalate inca din anul 105 d.Hr. atunci cand hartia a fost inventata. Procedeul de fabricare al hartiei a fost tinut secret de catre chinezi timp de secole. Hartia a aparut in Europa abia in anul 1085.

La fel de pasionati de hartie erau si britanicii, in special de tapet. Britanicii obisnuiau sa foloseasca drept ambalaj pentru cadouri tapetul. Epoca victoriana a fost apogeul folosirii tapetului drept amabalaj. Doar persoanele extrem de instarite isi ambalau cadourile in tapet frumos decorat cu funde sau dantela.

Desi aceasta practica de ambalare a cadourilor a existat in China antica pentru sute de ani, obiceiui de a oferi cadouri isi are radacinile in era Romana din Europa. Cadourile erau oferite in preajma sarbatorilor pagane, precum Solstitiul de Iarna si Anul Nou Roman. Cativa ani mai tarziu, obiceiul de a oferi cadouri a inceput sa fie asociat cu sarbatorirea Craciunlui si a nasterii lui Iisus Hristos.

Craciunul este sarbatorit si astazi in intreaga lume, nu doar de crestini ci si de alte religii. Copiii cuminti primesc cadouri de Craciun de la insusi Mos Craciun, o figura mitica care se spune ca zboara cu o sanie trasa de reni si traieste la Polul Nord. Nu doar Craciunul este un prilej bun de a oferi cadouri, ci si Paste. Cadourile de Paste sunt indragite de toata lumea, in special de copii. Iepurasul de paste le aduce copiilor cosuri de cadouri inarcate de dulciuri si jucarii frumos ambalate. La noi in tara o sumedenie de firme au inceput sa ofere cosuri traditionale drept cadou de paste angajatilor.

In Occident, practica de a oferi cadouri a prins contur destul de tarziu, in anul 1843 si a devenit infloritoare in 1860. In trecut nu era asa de usor sa ambalezi cadourile cum se intampla in ziua de astazi. Banda adeziva a fost inventata abia in anul 1930, iar ambalajele de cadouri trebuiau sa fie lipite cu ceara sau sa fie legate cu sfori sau diverse corzi.

De-a lungul anilor, hartia de ambalare cadouri a evoluat si au aparut soiuri colorate pe care vedeti in magazine in fiecare sezon. Unii oameni incep sa isi faca griji cu privire la impactul pe care il are hartia de ambalat asupra mediului inconjurator. Pentru a reduce aceste deseuri, unii oamenii folosesc hartia cu atentie pentru a putea fi reutilizata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *