Cand te apuci de o casa

Acum doi ani mi-am terminat casa de construit. Am muncit 7 ani la ea. O munca de Sisif daca stai sa te gandesti ca am si locuit impreuna cu familionul in mijlocul lucrarilor. Nervi, nopti pierdute, bagaje mutate tot timpul. Practic eram ca in situatie de urgenta, tot timpul mutam bagaje si mobile de colo colo. Intr-un final am terminat casa si fiecare si-a gasit locul lui bine stabilit.
In toti acesti sapte ani am tot construit si daramat diverse corpuri de cladire pana am ajuns la o forma finala. De fiecare data am ales “romaneste” sa lucram cu mesteri de ocazie pentru acoperisuri. Cand iti picau in curte aveau niste povesti in ei cu lucrarile la care fusesera inainte de ziceai ca ai dat peste un Leonardo da Vinci al acoperisurilor. Ehhh! Se apucau de munca si tu te bucurai ca ai salvat niste banuti, cica ieseai mai ieftin. Dupa ce plecau iti si spuneau:”Daca ai probleme ma suni, dar la cum am lucrat nu cred ca mai ai probleme 10-15 ani!”

La prima ploaie e clar ca iti ploua in casa. Pus mana pe telefon sa suni si nici un raspuns, doar un robot harait:”Numarul format nu mai este activ!”. Activ, neactiv eu raman cu problema nerezolvata. Am sunat si la alti mesteri, dar se pare ca nu se baga un “mester” peste alt “mester”.

Am tot schimbat echipe si toate ajungeau la acelasi rezultat. Intr-un final am gasit o firma si mi-am jurat ca nu voi mai lucra fara factura, chitanta si garantie. Am purces la a semna un contract si nu-mi pare rau. Am avut o mica problema la un luminator din acoperis si baietii s-au miscat rapid pentru a o remedia. Ba chiar intre doua pauze de lucru mi-au dat in mod gratuit si niste sfaturi despre cum pot sa castig grade de caldura in casa daca-mi izolez podul cu vata de sticla.

Drept urmare va spun cinstit ca atunci cand aveti nevoie de cineva care sa va lucreze ceva in casa, aveti grija sa va feriti de omul bun la toate. Daca-ti pica in usa un meserias care iti zice ca pune faianta, face acoperisuri, instaleaza centrale, ridica pereti, toarna centuri si multe altele, trebuie sa te feresti de el ca dracu de tamaie. Nu ca omul nu s-ar pricepe, se pricepe sa le faca la nivel elementar pe unele dintre ele si bine pe altele. Astfel ca ajungi sa faci o lucrare cu mai putini bani in faza incipienta, dar care o sa te coste mai mult in timp. Meseriasii astia ai mei cu acoperisuri mi-au spus ca ei nu fac altceva decat asta. Si se pare ca facand acelasi lucru aproape zi de zi au deprins cum trebuie sa o faca si pe parcurs isi imbunatatesc si modul de lucru. De la o lucrare la alta capata mai multa experienta. Fiecare om trebuie sa se intinda doar cat ii este plapuma, altfel risca sa piarda si lucrul la care se pricepe cel mai bine.

Leave a Reply