Cantecele de munte

Nu stiu de ce imi plac atat de tare cantecele de munte, desi nu sunt un mare fan al mersului pe munte avand in vedere ca n-am mai calcat pe munte de undeva de anu trecut.

E o muzica cantata din suflet, e o muzica pe care nu o asculti cu urechea, o asculti cu sufletul. Daca la muzica simfonica asculti si daca a luat un alt timp de cantat incepi sa smucesti din nas aici quitara e doar de acompaniament, toata treaba o face vocea, vinul fiert si cercul de prieteni in mijlocul caruia te afli.

De ce nu sunt un mare fan al muntelui? Nu pot sa spun acest lucru, am senzatia ca nu sunt un mare fan al inaltimilor avand in vedere ca pana acum n-am zburat cu vreun avion sau nu m-am suit in vreo parapanta sau parasuta(aici ne referim doar la cele cu care iti dai drumu de la inaltime) , dar cum zice un pretenar de al meu Catalin:”Cine stie poate ma apuca intre 30-35 de ani sa fac tot ce nu am facut pana la 30 de ani”

Revin la muzica asta care ma fascineaza. Prima oara astfel de cantece de munte am auzit in casa cantate de ai mei parinti caci si ei tot un soi de iubitori de munte au fost, doar ca viata nu le-a oferit sansa sa stea tot timpul pe munti. Stiu ca primele cantece auzite la ei erau despre Bucegi si munti din astia mai apropiati de Bucuresti. Apoi cand am inceput sa merg singur spre bunica-mea, undeva pe linia de tren spre munte, prindeam la personalul de dimineata gasti intregi de muntzomani cu quitare de gat si rucsaci imensi, cu corturi, parazapezi si costumatiile lor din goretex pe care le vedeam cand si cand iarna la munte. Nu intelegeam de ce au nevoie de un astfel de echipament primavara, mult mai tarziu am aflat: pentru ca ploaia trece prin orice material mai putin echipamentele astea. Urmatoarea halta spre ascultarea muzicii asteia a foat o caseta gasita in rastelul de casete al unui amic nemuntzoman de-al fratelui meu si care ma fascineaza pana in ziua de azi(pe ea scria ca cel care canta se numeste Dan Grigore). Apoi cercul de prieteni care se tot marea incepea sa-mi livreze sub forma de pastile diverse cantece care sunau bine urechii mele. Am dat de internete, mai precis DC++, si acolo am inceput sa caut astfel de muzica. Acum am ajuns la un numar de 4 cd-uri cu astfel de muzici pe care uneori le mai auzi prin muntii nostrii cantate cu suflet si supravegheate indeaproape de cer si de varfurile taioase ale muntilor.

Va las in compania unui playlist cu cantece interpretate de Patricia si prietenii ei.

8 Replies to “Cantecele de munte”

 1. Daca n-ai trait o noapte
  Sus pe munte langa foc
  Inseamna ca n-ai fost tanar
  Sau ca n-ai avut noroc

  Aici, http://versuri.blogspot.com gasesti versuri ale cantecelor de munte. Am mers ani de zile pe munte. Sunt foarte frumoase cantecele de munte dar frumusetea lor e data si de focul in jurul caruia sunt cantate. Ascultate aici, acasa sau la serviciu nu mai au acelasi farmec. Unul dintre cei care mi-au incantat urechile cu muzica montaniarzilor e vechiul meu prieten http://www.cdmitroi.ro
  .-= Vlad´s last blog ..Tutunul dăunează grav … plictiselii =-.

 2. ha ha…
  @Vlad si @dAlmon: ma bucur ca v-am trezit amintiri placuta.

  Din cate am vazut numarul de muntzomani care tranziteaza internetu’ se mareste…cred ca ar fi frumos ca toata lumea sa vb mai mult despre acest mod de a-ti trai viata: mersul pe munte.

 3. Vlad = ₤utic

  Cred că cea mai mare parte a munţomanilor care stau pe net în special sâmbăta şi duminica sunt de fapt foşti montaniarzi. Sunt cei care acum au familii şi nu mai au timp să meargă pe munte, cum e şi cazul meu. Mai aştept 2-3 ani să mai crească puştiul meu şi să merg cu el PE munte.
  .-= ₤utic´s last blog ..Cum scăpăm de tractare =-.

 4. Pingback: Fanel.ro » Blog Archive » Declaratie de avere 2009… (video)

Leave a Reply