January 13, 2025

Discutam azi la cafea cu un coleg de birou despre teoria conspiratiei si teza precum ca in lume exista o adunatura de oameni care vor sa dicteze imputinarea populatiei consdierabil, de la 6 mld. sa ajunga cam la 1 mld. sau chiar mai putin.

e greu de crezut ca o minte umana a putut gandi un astfel de plan, dar nu imposibil. S-a vazut in istorie ca in materie de minti crete si aplecate sprea a omora au existat. Intrebarea care se ridica intr-o astfel de problema este de ordin spiritual si de constiinta civica: Care este numarul pentru care unui om i-ar fi imposibil sa ucida? Care este maximul fiintei de a dori sa ucida?

Dorinta de ucidere are legatura cu cauza pentru care vrei sa ucizi acele persoane. Hitler vroia sa faca o rasa pura si astfel ucidea evreii pentru ca acestia il impiedicasera sa intre la Academia de Arta din Viena. Stalin provenea dintr-o familie saraca si dezorganizata astfel ura lui impotriva burghezilor a fost hranit de nepasarea societatii pentru patura saraca. Rimaru ucidea femeile pentru ca undeva in adancul psihicului lui avusese loc un declic care ii afectase capacitatea de ratiune.

Avem dorinta de a ucide in noi, numai ca in functie de educatia constiintei aceasta ne ofera un grad mai mare sau mai mic de risc pentru a actiona.

Asadar sa revin la problema noastra: Pentru cata populatie ti-ar fi imposibil sa dai un ordin de exterminare in masa? Eu unul n-as putea sa dau un astfel de ordin nici macar pentru un singur om. E peste puterea mea de perceptie sociala sa asociez un ordin dat de mine cu ordinul de condamnare la moarte. Ma gandesc ca si pentru un singur om as avea procese de constiinte vizavi de resonsabilitatea de a fi om. Daca as face asa ceva indiferent daca am sau nu dreptate as perpetua o gena care mai departe ar putea da nastere la monstrii sociali.

O solutie a unei astfel de probleme ar putea fi o mai mare implicare in societate a psihologilor si psihanalistilor pentru testarea societatii si a gradului ei de alineare mintala, atentie dar nu cu legi si actiuni de tip fascist sau comunist de arestare si anchetare. Eu cred ca daca vrem sa rezolvam problemele societatii trebuie sa lucram la rezolvarea problemelor marunte care macina indivizii la nivel de perceptie a publicului asupra sa.

Respectul de sine trebuie educat. Asupra acestuia actioneaza o serie de factori care trebuie sa conlucreze pentru a determina individul sa inteleaga si sa ia singur decizia cea mai corecta in cazul sau.

Bine, bine o sa ziceti, dar de unde stie societatea ce e corect in cadrul individului? Societatea trebuie sa se bazeze foarte mult pe studierea cazurilor trecute si pe dezvoltarea unor cai de a patrunde in punctul de echilibru al individului, si asta nu cu metode de operatie asupra creierului, ci prin stabilirea unor medii propice dezvoltarii unor cazuri mai speciale. In prezent spitalele de nebuni sunt formate ca puscarii unde din cand in cand puscaribili li se mai da cate o aspirina pentru o durere de cap, trebuie mers mai departe si create conditii speciale pentru fiecafre caz in parte, sa nu aud cliseul ca nu sunt bani pentru asa ceva, pentru daca vrei cu adevarat sa faci ceva, faci. Totul tine de scaderea pretului pe care vrei sa-l primesti pentru a misca fondurile in zona respectiva. Totul tine de vointa si de alegerea cu grija a unor lideri sanatosi la cap si cu putere de sacraficiu peste puterea unui om obisnuit.

3 thoughts on “Condamnarea la moarte

  1. E mai ușor să faci rău decât bine. Pe mine mă surprinde răutatea copiilor. Sunt răutacioși unii cu alții, se lovesc, se bat pe jucării. Bunătatea este și o formă de maturizare. Toată viața asta este un test.

  2. @Oana Portase:Copiii de obicei executa mecanic ce vad langa ei.
    NU cred ca e vorba de bunatate, mai repede e sinceritate fata de Sinele tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *