Se pare ca ora exact economica o primim din America si ca strategia lor de a deveni un jandarm mondial a dat roade, atat in plan economic cat si social. NU pot decat sa-i admir pentru modul in care au pus umarul la ridicarea economiilor din lumea larga, dar cum si-au pastrat influenta asupra acestor economii.
Criza economica a anilor 2000 pe care o resimtim si traim si in prezent la toate nivelurile pare a fi o criza fortata sa apara pentru repozitionarea pe harta a puterii a unor state macinate de conflicte in care au fost prinse. America se descurca cel mai bine din punctul asta de vedere. Se pare ca economia lor a inceput sa-si revina si a crescut tot mai mult scepticismul euro din batranul continent european.
Ca buni observatori ai psihologiei maselor, americanii au inteles mentalitatea europeana si modul dupa care ea functioneaza: oricat de mult ar spune ca si-au rezolvat probleme sentimental-teritoriale, animozitatile dintre diversele tari s-au pastrat si ranile au ramas inca deschise. Si unde mai pui ca ori de cate ori a fost un conflict european USA, NATO au fost acolo de-o parte sau de alta a baricadei. Consumul de armament a ajutat industria lor de armament, iar implicarea in solutionarea unor cauze i-au plasat tot mai bine in functia de jandarmul suprem.
Criza o vad ca o mutare buna in lupta pentru pozitionare bursiera a dolarului. A slabit mult increderea in euro si a creat o oarecare disensiune in sanul comunitatii europene. A crescut consumul de bani din fonduri speciale ceea ce face mult mai grea rederesarea economica a Europei.
Romania din pacate se pozitioneaza din nou in liga mica a tarilor cu o bogata cultura economica si ramane vesnica cenusareasa a Europei. Pana si vecini bulgari au inteles mai bine economia.
Sursa foto: Seeking Alpha