Criza euro

Sursa: Seeking Alpha
Sursa: Seeking Alpha
M-am gandit mult in ultima vreme la criza care a cuprins globul, intai inceputa la americani prin celebrele falimente ale bancilor din America si caderea pietei imobiliare americane si apoi propagarea in economiile tarilor care depindeau sau aveau stranse legaturi cu economia americana.

Se pare ca ora exact economica o primim din America si ca strategia lor de a deveni un jandarm mondial a dat roade, atat in plan economic cat si social. NU pot decat sa-i admir pentru modul in care au pus umarul la ridicarea economiilor din lumea larga, dar cum si-au pastrat influenta asupra acestor economii.

Criza economica a anilor 2000 pe care o resimtim si traim si in prezent la toate nivelurile pare a fi o criza fortata sa apara pentru repozitionarea pe harta a puterii a unor state macinate de conflicte in care au fost prinse. America se descurca cel mai bine din punctul asta de vedere. Se pare ca economia lor a inceput sa-si revina si a crescut tot mai mult scepticismul euro din batranul continent european.

Ca buni observatori ai psihologiei maselor, americanii au inteles mentalitatea europeana si modul dupa care ea functioneaza: oricat de mult ar spune ca si-au rezolvat probleme sentimental-teritoriale, animozitatile dintre diversele tari s-au pastrat si ranile au ramas inca deschise. Si unde mai pui ca ori de cate ori a fost un conflict european USA, NATO au fost acolo de-o parte sau de alta a baricadei. Consumul de armament a ajutat industria lor de armament, iar implicarea in solutionarea unor cauze i-au plasat tot mai bine in functia de jandarmul suprem.

Criza o vad ca o mutare buna in lupta pentru pozitionare bursiera a dolarului. A slabit mult increderea in euro si a creat o oarecare disensiune in sanul comunitatii europene. A crescut consumul de bani din fonduri speciale ceea ce face mult mai grea rederesarea economica a Europei.

Romania din pacate se pozitioneaza din nou in liga mica a tarilor cu o bogata cultura economica si ramane vesnica cenusareasa a Europei. Pana si vecini bulgari au inteles mai bine economia.

Sursa foto: Seeking Alpha

Leave a Reply