Criza, Gigi Becali si China

Criza contiuna sa se manifeste in ciuda autoritatilor care tot ne povestesc ca nu e dracu chiar asa negru. In viata oricarei economii care se bazeaza lacomie si frica apare un astfel e moment. Criza este un lucru benefic pentru toata lumea deoarece preturile o luasera razna si incepeau sa se formeze grupuri financiare care blocau miscarea banilor pe piata.

Sa luam spre exemplu piata imobiliara care in ultima vreme explodase foarte tare si preturile ajunsesera la niste preturi mult supraevaluate. O casa care era la periferie si costa cam 20/30 euro metrupatrat ajunsese la mii de euro desi nu aveau canalizare, apa curenta sau gaze. Apartamente care costau 30-40.000 de euro ajunsesera sa coste si 150-160.000 de euro. Numai un nebun nu si-ar pune intrebari in legatura cu astfel de preturi.

Si daca toti ‘am investit’ in imobiliare pentru ca mergeau si tinea figura cu luat casa la 50-60.000 si vandut la 250-300.000 euro cine dracu mai facea lichiditatea in piata? banii erau blocati in credite? salariile se ducea la credite? Cine mai producea lichiditate in piata?

Gigi Becali este unul dintre fericiti imobiliari care s-a blocat in lichiditate. Nu-i plang de mila eu miliardarului doar trag un semnal de alarma privind viitorul bogatasilor care ar trebui sa se reorienteze catre afaceri de nivel inalt si sa lase imobiliarele pentru mai tarziu. Daca ar fi avut o paleta larga de investitii in actiuni, bonuri de trezorerie, contracte futures, optiuni la bursa, contracte pe marfuri + imobiliarele cu care a castigat foarte mult poate nu ar fi mai ajuns in blocajele de care vorbim astazi.

Educatia economica este un punct nevralgic in toata aceasta ecuatie. Foarte multi conducatori de firme si afaceri n-au inteles cu ce se mananca economia si or sa esueze lamentabil la fel de repede cum s-au cocotat in varful topurilor de bogatani.

China. De ce China? pentru ca au cei mai multi dolari in rezerva de stat, pentru ca sunt multi si ti-e teama de ei, pentru ca inca sunt comunisti, pentru ca pot fi urmatorii.

Chinezii sunt destepti. In tot comunismul lor cu care se lauda in lume, au niste economisti ai dracu de buni care de fiecare data cand SUA vor sa mai faca o bagabonteala ii trage de urechi si le aduce aminte ca ei au cei mai multi dolari, si-n viitor aur. Sa fie oare China o opera 100 % ruseasca drept Babau pentru poporul prieten American ? sau hexagonul puterii impus de istorie a mutat un pol de putere in tara Marelui Zid?

Am uitat sa vorbesc de marele imprumut impus de FMI, pentru a ridica bancile din mizeria creditelor date cu buletinu si doar cu freza pe dreapta sau pe stanga depinde de banca;). O sa ne iasa pe gat si noua si celor care ni l-au oferit. Cea mai buna solutie pentru astfel de momente ar trebui sa fie institutia economica a falimentului. Cum profitul este un efect al economiei asa trebuie tratat si falimentul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.