Criza si agonie

Salut suntem in criza ! A stai asta e stire veche.
In ultima vreme aud tot mai des acest motiv pentru toate lucrurile rele care se intampla:

  • S-a scumpit gazu? e criza.
  • S-au scumpit prezervativele? e criza.
  • Pe Matasari seriviciile au adaos? e criza.

Toate, dar absolut toate problemele pe care le avem in perioada asta le traducem prin “E criza”.

Nu cred. Nu cred ca doar criza economica este singuru tap ispasitor. Ce ar fi sa aruncam un ochi fiecare in proporia curte si sa ne analizam investiiile, startup-urile si afacerile in care am investit.

Precum betivi care mai beau un pahar si inca un pahar ne-am aruncat in afaceri imobiliare, fiecare cum avea o limba de pamant o arunca in piata si astepta sa ajunga Gigi Becali. Fiecare metrut de pamant din orasele mari au fost betonate si pest ele ridicate mandre cladiri care zac goale si murdare cu imbietorul mesaj:”For RENT! For Sale! 0722…, 0766…., 0744…”

Sate intregi infloreau sub dictatura Rigipsului si a OSB-ului, anii de munca in casele “boerilor” cum li se mai spune prin satele romanesti erau razbunati acum aveam si noi bani, puteam si noi sa construim si am construit. Asemeni Mesterului Manole am construit fara suflet am construit cu ura. De aia zidurile ridicate cu banii astia n-or sa reziste prea mult.

Am o teorie mostenita de la tata care si el a mostenit-o de la tatal lui, zicea asa bunicamiu:”Ba tataie daca castigi niste bani nemunciti ei se vor risipi in vant cum risipesti nisipul dintr-un pumn strans” si lua nisip de jos si-l risipea in vant. Si a doua legata tot de bani:'”Banul care nu are bucurii la tine, banul care nu-ti este dat cu mana buna nu va face casa buna cu tine, il vei arunca pe te miri ce care nu va tine foarte mult, de aia e bine sa-l spargi repede sa scapi de ei pentru a nu-ti face alte belele mai tarziu”…asa e am patit-o pe propria-mi piele.

Criza e o criza morala si sociala. Am uitat sa mai investim si-n suflete si-n societate incercand sa acoperim morala si obligatia sociala cu bani, aur si arginti.

Acum suntem in agonie, e si normal ca odata ce te educi prost sa crezi ca banii pot cumpara orice si-ti pot rezolva orice problema.

Problema e alta. Cineva a provocat toate astea pentru a subjuga averi insemnate. Sclavaleagala viitoare se bazeaza pe principii demcrat nesanatoase in care omul nu mai este legat de un stapan, i se introduce in cap un anume produs si i se creaza o falsa depedenta de brandul stapanului. “Uzinele” se transforma in “familii”, supermarket-ul in Biserica si familia in “serviciu de weekend”.

Oare asta vrem? Oare o sa suportam?

Leave a Reply