Curatarea ruginei poate fi o adevarata durere de cap, mai ales daca nu ai acasa substante speciale de curatare. Exista totusi metode prin care poti indeparta rugina cu ingrediente simple, pe care le ai acasa.
Ce este rugina?
Rugina este invelisul rosu sau portocaliu care se formeaza pe suprafata fierului atunci cand materialul este expus la aer si umezeala. Fenomenul se produce prin oxidare.
Curatarea ruginei de pe metal se poate face in urmatoarele moduri:
- Curatare rugina cu ajutorul otetului alb. Otetul este acid si reactioneaza cu rugina, o dizolva. Scufunda obiectul ruginit in otet si lasa-l timp de 24 de ore. Dupa 24 de ore se scoate obiectul ruginit din otet, apoi se freaca cu o perie pentru a elimina orice urma de rugina ramasa pe suprafata metalica.
- Indepartarea ruginei cu sare si lamaie. Se scurge suc de lamaie direct pe suprafata metalica, dupa ce a fost presarata sare pe zona ruginita. Trbuie doar sa lasi sa actioneze timp de 4 ore, dupa care se curata zona cu o perie. Aceasta metoda este ideala pentru scoaterea petelor de rugina de pe haine.
- Curata rugina cu bicarbonat de sodiu. Fa o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, pe care sa o apllici pe zona ruginita. Lasa pasta cateva ore, dupa care indeparteaza pasta cu ajutorul unei periute de dinti. Vei observa ca urmele de rugina vor disparea.
- Foloseste un cartof si detergent de vase. Taie un cartof pe jumatate, apoi inmoaie in detergent interiorul cartofului si pune-l pe zona ruginita, Lasa timp de 5 ore sa actioneze, dupa care indeparteaza cu o perie.
- Elimina rugina de pe otelul inoxidabil intr-un mod extrem de simplu. Ia o bucata de smirghel si freaca rugina. Dupa aceea ia o felie de ceapa si lustruieste zona afectata, dupa care clateste cu apa fierbinte.
Exista totusi moduri de a preveni formarea ruginei. Rugina are potentialul de a transforma tot ce este realizat din fier intr-un morman de praf. Pentru a-ti proteja bunurile, trebuie sa iei in considerare urmatoarele tehnici:
- Acoperirea cu uleiuri speciale sau injectarea in zonele unde rugina poate aparea. Uleiul contine chimicale care inhiba formarea ruginei.
- Folosirea de produse speciale impotriva formarii ruginei
- Indepartarea chiar si celor mai mici pete de rugina din timp.
- Instalarea de dezumidificatoare care vor controla umiditatea dintr-un anumit spatiu.
- Vopsirea cu vopsele de calitate.
Atunci cand vine vorba de rugina este de preferat sa previi decat sa combati, asa ca este foarte important sa observati din timp daca o anumita suprafata din mental are probleme. In cazul in care nu reusiti acasa, puteti cere si ajutoru profesional.
Material informative realizat impreuna cu echipa celor de la Sablam-TOT.ro