Fatarnicia lumii online

Sursa Apar Blog
Sursa Apar Blog
Am asistat aseara la Radio Lynx la niste discutii despre celebrul termen Social Media si despre cat de benefic este el. M-am saturat sa tot aud peste tot discutandu-se despre treaba asta si despre cum noi astia mici trebuie sa intelegem ca tre sa ne bagam in seama cu cei ajunsi mari ca sa apucam sa castigam si noi ceva din placinta de bani online.

E frumos ca se tot discuta despre problema asta de ani buni, cred ca de cand am intrat in blogosfera am tot auzit astfel de discutii despre banii din jurul blogurilor si despre cum nu trebuie sa luam orice reclama care ni se ofera, despre cum bloggerul isi pune pielea in bat pentru firma respectiva si care daca o da in bara cu un brand prost il va trage in jos mai tarziu la urmatoarele contracte. Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu aceasta teorie si sa spun ca noi inca nu avem un public educat sa sanctioneze pe cel care face reclama la un produs slab.

Piata blogurilor platite pentru reclama nu-si permite sa piarda contracte si pentru asta accepta cam orice i se ofera fara sa creada in produsul respectiv. Unii dintre ei au luat si tepe din aceasta cauza dar si din cauza ca nu au reglementat legatura cu sponsorul printr-un contract bine stipulat, suntem prea chinezi ca sa avem pretentii.

Am o vorba de ceva timp pe care imi place sa o spun oricui vine si-mi vorbeste de idei de afaceri desi n-au nici un ban in buzunar:”Nu te apuca sa faci afaceri cu “banii de paine””. Traducere:” nu te apuca sa inventezi afaceri cand iti pui in joc traiul de zi cu zi, frustrarile care se aduna din cauza lipsurilor va cauza dezvoltarii tale. Nu vei face nici afaceri de succes si nici nu vei trai linistit”. Nu va mai aplecati urechea la povestile de gen:”Eu am inceput prin a vinde ciorpei…”, Mos Craciun e doar un personaj imaginar creat sa ne invete in copilarie sa fim mai buni, afacerile care reusesc din nimic sunt putine si sunt facute de minti briliante. Desi ne place sa ne laudam cat de tari suntem, nu toti avem cap si situatie financiara sa ne permitem sa reusim in afaceri. Putem doar incerca.

Se vorbeste de nisare, s-a vorbit de nisare dar in continuare proiectele care castiga sunt tot cele “nisate pe mai multe nise”, ca tot se radea de Blogatu anu trecut. Au existat incercari de proiecte nisate care au murit desi au beneficiat de tot sprijinul de capital politic de imagine din partea blogosferei “high class”, aici putem vorbi de Maibun.ro, Capslock.ro sau Familia Voce.ro sau recentul Sampler de care nu am mai auzit nimic.

Se vorbea tot aseara in emisiunea respectiva de solidaritate si de sprijinirea in campanii pentru ca daca ele au succes vor veni si mai multi bani. Hai sa fim seriosi dupa cum ziceam si aseara pe chat-ul respectiv asta suna a milogeala. La noi Social Media se face cu “pliz rt” si cu asteptat sa primesti un link de la un blogger mare ca sa te vada lumea si pe tine, sa intri in mainstream. Social Media in sus, Social Media in jos, dar totul se bazeaza pe un troc ieftin: “dai link, dau link”.

Exista orgolii in piata care ne depasesc statura umana de care ar trebui sa dam dovada. Eu citesc cu placere un articol bun si nu fac nazuri sa-l arunc in zona de socializare pentru a oferi si altora posibilitatea sa citeasca, oare cati dintre voi ganditi asa? Asteia ii zic eu socializare, nu hai sa dam rt lu ala ca e relevant si poate ma salta si pe mine, hai sa dam rt la subiecte care tin capul de afis al zilei sau hai sa merg la intalnirea cutare desi n-am legatura cu subiectul dar ce conteaza ma vad si pe mine greii.

La un moment dat dupa ce am inceput sa scriu pe blog ma lovise si pe mine febra banilor, atatat de discutiile de peste tot legate de castigurile din acest mediu. Am ajuns intr-un final la concluzia ca trebuie sa muncesti si sa investesti bani daca vrei sa castigi ceva din mediul asta si sa o faci ca o afacere pe termen lung. Heirupismul mioritic de “freelancer” rupt in dinti sau “antreprenoriatul” de foame combinate cu milogeala 2.0 in zona social media nu tin loc de strategie si plan de afaceri.

3 Replies to “Fatarnicia lumii online”

  1. Excelent! Ai pus degetul fix pe rană, poate ar trebui să republici articolul peste ceva vreme, va fi valabil încă foarte multă vreme.

  2. @irongates: Stiu, pentru ca romanul are meteahna de a nu invata din greseli.

    Pacat este ca acest articol ma va include in galeria haterilor si nu va avea o finalitate educativa pentru masa de manevra.

  3. Pingback: Tweets that mention https://blog.fanel.ro/?p=3167utm_sourcepingback -- Topsy.com

Leave a Reply