Fonduri cu risc sau fara risc?

Visez in zilele bune la investitii pe burse, piata forex sau fonduri private ale diverselor banci. Mi se pare un palier economic putin utilizat in conditiile actuale de piata in criza. Cand imobiliarele nu mai au succes, cand inchirierea nu mai reprezinta o optiune de imbogatire peste noapte cred ca e timpul sa ne orientam privirea spre investitii cu grade diferite de risc.

Despre risc am tot invatat in facultate si pe la diversele cursuri si conferinte economice la care am participat, dar pana la varsta asta nu am deslusit clasa de risc in care ma incadrez ca participant in piata.

Mi-as dori sa pot fi un participant cu aplecare spre risc, dar din cate vad ma indrept periculos spre un participant in piata cu aversiune de risc. De ce zic periculos? Pentru ca participantii cu aversiune la risc complica existenta unei piete care se bazeaza pe fluxuri de unitate monetara si pentru ca ma complac intr-o situatie comoda din punct de vedere financiar. Risc sa devin la nivel conceptual un particpant la piata ca oricare alt participant care-si tine banii in banca, practic e vorba de mentalitatea sigurantei fara asumarea unui risc pentru un eventual castig.

Antreprenoriatul in domeniul investitiilor financiare se joaca pe o panza foarte subtire pe care daca o sari, s-ar putea sa te trezesti intr-un veritabil joc de “pacanele”(joc de poker electronic) in care cu cat pierzi mai mult cu atat ai tendinta sa sacrifici mai mult cu speranta ca vei atinge din nou macar suma pe care ai avut-o la inceput.

As investi intr-un fond cu risc mare daca as avea niste fonduri de care sa nu depinda, daca as avea niste fonduri neimplicate emotional in alte tranzactii viitoare sau posibil de indeplinit.

In schimb as investi fonduri pentru astfel de tranzactii in fonduri usoare cu risc minim si cu un castig, pentru ca-mi ofera siguranta ca banii respectivi se inmultesc greu dar totusi nu stau pe loc. Practic in aceste conditii incerc doar sa ma apar de o eventuala inflatie care s-ar putea sa-mi afecteze planurile financiare de mai tarziu.

TU ce alegi: fond cu risc sau fara risc?

Leave a Reply