Fuga cainelui dupa coada

Piata online este un soi de El Dorado pentru cei ce viseaza sa faca o afacere virtuala in Romania. Dezvoltarea din ultima vreme ne-a facut sa trecem de la faza cand investeam in plicuri cu 6 roni si 6 nume cu penultimul al tau la ceva mult mai elevat: Piata online.

Toti cei care nu au apartenenta la un trust din piata online isi fac 2-3 siteuri si se autointituleaza pompos antreprenori sau freelanceri. Ce daca nu stim sa trimitem un mail? Ce daca n-am facut in viata noastra un plan de business pentru acele proiecte? E bine sa ne facem carti de vizita cu titulaturi cat mai scortos alese si sa mergem la toate socializarile online pentru a fi acolo si a ne defini ca un brand in piata, in piata lui El Dorado online.

O piata care se invarte in cerc nu produce varfuri, produce idoli-spike sustinuti artificial de adulatori mult prea orbiti de dorinta de urcare pe scara ierarhica a pietii, exact ca-n mentalitatea unei scheme clasice de MLM.

Unde intorci capul la o socializare te imbie un zambert larg si un om care iti povesteste cu lux de amanunt proiectul lui nul. Te uiti la el si te doare sufletul sa-i zici ca este un proiect mort din fasa, il lasi sa-si cultive superioritatea invatata cu sudoare fruntii si a limbii care a pupat dosuri cocotate in varful piramidei mlm-iste. Cu replici taioase si neargumentate cu totii incearca sa fure cate un pic din start pentru a fi primii dintr-o celula.

Proiecte peste proiecte, toti cer afisari, toti cauta sa monetizeze, toti vor sa primeasca RT-uri, toti vor sa fie primii si cei mai periati dintre cei periati. In urma lor raman mormane de intrebari, proiecte gunoi care umplu internetul de zgomot si rezultate la cautari nerelevante sau raspunsuri habarniste la intrebari simple. Daca ti-e greu sa nu raspunzi la o intrebare la care nu-i stii raspunsul mai bine taci inteligent decat sa vorbesti prost.

Si-n final parasesc nisa pe care s-au axat explicand majoritatii ca sunt intr-un proces de rebranduire si ca urmeaza sa o ridice mult mai mandra, mult mai semeata. In urma lor raman gusturi amare ale unor inchideri de gura cand incercai sa le dai peste nas ca nu sunt ceea ce vor sa para a fi, in timp ce piata ii mentine la cote false cu speranta ca un pic de putere de la ei, de la fiecare pierzator, sa il poata ajuta pe urmatorul calic sa cada mai jos decat pozitia lui in care se afla.

Terminati cu prostia ca trebuie sa ne nisam; atata timp cat nisele pe care voi le-ati inceput sunt doar niste agregatoare ieftine imbracate frumos in poleiala sau pareri de 3 randuri cu un link catre un site si care nu monetizeaza nimic. daca in acelasi timp castigati bani de pe urma proiectelor generaliste, no sa dau doi bani pe parerile vostre de habarnisti cu carte de vizita cotata bine in piata cainelui care fuge in cerc dupa propria coada.

Leave a Reply