Trandafirii, cu frumusețea lor captivantă și parfumul încântător, au cucerit inimile oamenilor timp de secole. Aceste flori eterne au devenit sinonime cu dragostea, pasiunea și eleganța.
Popularitatea lor provine din farmecul vizual, semnificația culturală, versatilitatea și importanța istorică. Trandafirii au fost venerați în multe culturi de-a lungul istoriei.
De exemplu, în Grecia și Roma antică, trandafirii erau asociați cu zeița iubirii, Afrodita/Venus.
Astfel, fie că împodobesc grădinile, înfrumusețează buchetele sau inspiră artiștii, trandafirii continuă să fie una dintre cele mai iubite flori din întreaga lume.
Plantarea trandafirilor
În general, trandafirii sunt plante ușor de îngrijit, odată ce se stabilesc în sol pot supraviețui în unele dintre cele mai dificile condiții.
Cu toate acestea, trandafirii tineri sau nou plantați sunt mai sensibili și au nevoie de udare regulată și atenție specială pentru a deveni rezistenți.
În condiții adecvate, trandafirii au nevoie, în general, de 2 ani pentru a se stabili.
Cel mai bun moment pentru plantarea sau transplantarea trandafirilor este iarna, când aceștia sunt în repausul vegetativ.
Asigurați-vă că testați pH-ul solului înainte de plantare și corectați-l acolo unde este necesar. Un pH bun pentru trandafiri este cuprins intre 6 si 7. Nu plantați acolo unde a fost un trandafir fără să dezinfectați solul.
Săpați o groapă de aproximativ 30-45 de centimetri lățime și 30-45 de centimetri adâncime.
Înainte de plantare, scufundați rădăcinile în apă timp de 8-12 ore pentru a le rehidrata.
În centrul gropii, faceți o mică grămăjoară de pământ pentru a susține rădăcinile.
Acest lucru ajută rădăcinile să se răspândească în mod natural. Așezați trandafirul deasupra grămezii, întinzând rădăcinile uniform.
Punctul de altoire (partea noduroasă în care trandafirul este altoit pe portaltoi) trebuie să fie la aproximativ 5 centimetri deasupra nivelul solului.
Umpleți ușor groapa cu pământ, compactându-l pe parcurs pentru a elimina golurile de aer.
Udați bine pentru a așeza pământul.
După plantare, puteți avea în vedere și aplicarea unui stimulator de înrădăcinare. La câteva săptămâni după plantare, puteți avea în vedere administrarea unui îngrășământ organic, precum AMN Bonavita, ce stimulează creșterea plantelor și creează un mediu propice microorganismelor utile din sol.
Ingrijire – udare, fertilizare, taiere, protejarea de inghet
Urmăriți întotdeauna să udați direct la baza plantei pentru a menține frunzele uscate, minimizând astfel probleme precum aparitia fainarii. Cât de multă apă? Trandafirii nou plantați trebuie udați la fiecare 3-4 zile, în timp ce trandafirii stabiliți pot fi udați o dată pe săptămână.
Fertilizarea cu ingrasaminte pentru trandafirii de gradina este esențială pentru stimularea înfloririi și pentru dezvoltarea organelor vegetative.
De aceea, este recomandat să administrați îngrășăminte lichide ca Orgalix sau Trandafiri NT.
Tăierea este esențială pentru a stimula înflorirea, a menține forma tufei și pentru a îndepărta ramurile bolnave sau uscate.
Astfel, taierea se poate face primăvara devreme, înainte de începerea vegetației, și toamna, după căderea frunzelor. Tăiați deasupra unui mugure orientat spre exterior.
Înainte de venirea iernii, aplicați un strat de mulci organic (paie, frunze uscate) în jurul trandafirilor pentru a proteja rădăcinile de îngheț.
În plus, este important să inspectați regulat trandafirii pentru a depista eventuale probleme și să tratați la timp cu produse specifice.