Mai bine scriai tu si citeam eu…

De mic copil parinti si bunici mi-au oferit o educatie prin care sa pot intelege mai usor in viata de adult ca omul traieste ce traieste si la un moment dat “pleaca”. Si atunci cand pleaca trebuie sa ai grija sa repecti cateva reguli de baza pentru ca cel trecut in nefiinta sa aibe liniste si-n lumea de dincolo.

Unele persoane prefera sa-si odihneasca somnul de veci direct in pamant, caci zic ei precum zice si la Biblie “din pamant ai fost facut, in pamant ai sa te intorci”. Alte persoane care au dus o viata mai extravanganta aleg sa-si construiasca un mic loc in cimitir prin care lumea sa-si aminteasca de ei si de statutul lor. Un cavou special pentru a aminti celorlalti despre acel om. Fiecare isi traieste ultimele 40 de zile pe pamant in felul lui. Fiecare isi trateaza carcasa ramasa pe pamant dupa propria lui constiinta. Nu e bine sa judecam optiunea acestora, trebuie sa-i intelegem asa cum sunt.

Unele dintre lucrarile efectuate in cimitire sunt adevarate capodopere in materie de cavouri. Ma uitam mai zilele trecute pe www.cavouri.ro si am realizat ca multe dintre acestea sunt adevarate opere de arta. Exista pentru fiecare cavou o poveste ce trebuie spusa. E ultima poveste a corpului pentru a tine minte spiritul.

In cimitirul unde isi duc somnul de veci bunicii din partea tatului, exista un cavou chiar la intrare pe care sta scris un soi de epigrama ce se termina cu urmatoarele cuvinte: “Mai bine scriai tu si citeam eu…”. De fiecare data cand merg sa ma reculeg la ai mei, in drumul spre iesire caut mereu aceste cuvinte pentru a le vedea iar si iar. Stiu ca sunt acolo, dar trebuie sa le vad cand ies pe poarta cimitirului. Parca imi aduc aminte ca trebuie sa pretuiesc viata mai mult decat o faceam pana atunci.

Pretuind viata vei reusi sa ajungi la final cu inima impacata si sufletul curat. Atunci cand piatra va fereca trupul in cavou sau pamantul va imbratisa lemnul “paltonului” de Apoi, in urma ta va ramane istoria sufletului tau pe Pamant.

Suntem trecatori prin viata, dar pentru unii dintre noi iesirea trebuie sa fie spectaculoasa. O viata traiesti si merita sa o inchei cum se cuvine. Plecam spre o lume fara durere si intristare dupa ce am trait o viata dupa cum ne-a dictat constiinta. Raman in urma noastra amintirile celor dragi si un mormant care sa ne cinsteasca viata.

Leave a Reply