Masa de bucatarie – ghid de selectie si de pretentii

Mobilarea casei nu este o joaca, desi partea de design interior aduce o oarecare relaxare si placere. Combinatiile de culori si texturi sunt in masura sa scoata in evidenta bunul gust, eleganta si alte repere si defintii ale unui camin, ale unei incaperi din locuinta. Cand vine vorba de bucatarie, exista o confuzie despre stilul practic, aici fiind vorba de blat si masa.

Doua concepte total diferite creeaza o confuzie ce ii determina pe unii sa renunte la ideea de masa de bucatarie. Asadar merita explicat: masa de bucatarie este zona de servit masa, in timp ce blatul, ca parte din mobilier, este zona de lucru in bucatarie. De altfel aici este destul de greu sa si servesti masa, mai ales daca in zona sunt instalate si electrocasnice incorporate sau alte dotari de bucatarie.

Masa de bucatarie necesita desigur un spatiu si va fi aleasa in consecinta. Unii au o delimitare a bucatariei, desi se pliaza pe aceasta. Dar piata nu a intarziat sa apara cu solutii – masa rabatabila pentru spatii inguste sau propunerea de a amenaja un spatiu special de servit masa, chiar daca nu in bucatarie. Spre exemplu o parte din living poate include o masa generoasa, pentru a avea loc si invitatii, acolo unde este cazul.

Masa extensibila

Aceasta are avantajul de a nu ocupa tot spatiul din zona cand nu este cazul sa fie folosita. La nevoie insa aceasta devine mai generoasa si isi multiplica locurile disponibile. Este de preferat sa fie realizata din lemn masiv, sa se integreze in decorul casei si sa nu aiba un aspect banal. Unii tin cont de ideea unui set cu scaune incluse, din ideea de unitate a imaginii cu masa. In orice caz exista optiuni diverse, pe masura pretentiilor.

La ce sa fii atent cand alegi o masa de bucatarie

Te vei simti poate debusolat de cum se va pozitiona o masa anume in zona dorita. Un truc in acest sens este sa asezi un cearsaf. Ai nevoie de ceva dimensiuni specifice pentru ca masa sa fie usor de folosit si sa nu creeze impresia de aglomerare. Stiai ca spatiul necesar unei persoane la masa este in medie de 60-65 cm? Tine cont si de distanta dintre masa si perete – in bucatarie ar trebuie sa fie o distanta de 95 cm.

Cat despre masa in sine se recomanda ca la numarul de persoane ce de obicei sunt in casa cu pricina sa adaugi 2 locuri de rezerva. Materialele trebuie sa fie rezistente, partea de design trebuie sa corespunda cu ceea ce tine de restul incaperii, iar cromatic totul trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda. Acestea sunt aspecte ce vor completa setul, asa zise reguli pentru alegerea unei astfel de piese de mobilier.

In functie si de bugetul disponibil, poti alege o masa din lemn masiv sau o varianta mai accesibila se refera la combinatiile de materiale – mdf, picioare de metal, sticla sau picioarele din lemn si blatul din mdf.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.