October 11, 2024

Am fost zilele trecute in plimbare pe la rudele mele in Brasov. Anii au trecut si eu au imbatranit si au povesti tot mai variate pe care sa ti le povesteasca. Printre rudele mele am si un verisor care are povesti multe despre timpi petrecuti pe munte si in care a avut parte de dormit doar in sacul de dormit in zapada sau pe ploaie. Zilele erau grele atunci si ei apucau sa ajunga pe munte fix atunci cand le lipsea un cort.

In timpul lui Ceausescu isi amintea el ca lucrau corturi montane din material de prelate masina. La momentul respectiv era un soi de vrajitor croitor ce scoatea tot felul de haine, genti sau corturi din tot ce se putea coase. Timpul a trecut si croitorul nostru a devenit un concepator de mobila. Se pare ca experienta din croitorie i-a dat un avans teribil in a stabili cotele pentru o mobila doar privind la perete.

Povestile montane la un pahar de vorba sunt cele mai minunate. Imi dau seama ca ei in nebunia regimului de a reglementa tot ce se poate, au reusit sa depaseasca limita dupa limita. Orice lege venea sa le ingradeasca un drept dezvolta un mecanism prin care sa se lupte contra gardului ridicat. Mersul pe munte cu cortul a fost de multe ori timpul in care au invatat cum sa se ingrijeasca in viata de zi cu zi. Acolo invatai cum sa faci mancare cu elemente putine. Acolo invatai cum sa supravietuiesti folosind si elemente care se gasesc in natura. Astfel ca acum ajunsi la o varsta, ei isi petrec timpul culegand diverse plante medicinale si hranitoare pentru sezonul de toamna-iarna. Din mersul pe munte fiecare a avut de invatat caci fiecare venea cu propria lui versiune invatata de la parinti sau bunici. Cum Brasovul a fost un oras muncitoresc cu oameni adusi din toate colturile Romaniei, experienta culinara si de viata a fost vasta si fiecare a invatat ce a dorit.

In general cortul nu este alegerea unui om care nu iubeste natura. Pentru a sta la cort trebuie sa ai o educatie indreptata catre natura si protejarea ei. Pentru a sta la cort trebuie sa ai printre locatari si un om care reuseste sa faca o mancare la un foc si cu o suma mica de ingrediente. Iubind natura trebuie tot timpul sa ai grija ca la finalul petrecerii de seara sa stingi focul si sa nu lasi prada vantului taciuni care sa duca la o tragedie asupra florei si faunei.

In tarile civilizate o familie care doreste sa-si instruiasca copiii pentru viitor trebuie sa-i duca cel putin o data cu cortul pentru a putea intra in contact cu natura si pentru a invata sa se descurce in caz de calamitate. In cele mai bune cazuri exista parinti care-si trimit copiii in grupuri de Cercetasi pentru a le modela spiritul de adult responsabi. Unde mai pui ca acolo se realizeaza o socializare ce leaga prietenii peste ani. Pentru a intelege natura trebuie sa stai macar o noapte la un cort departe de civilizatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *