Respectul in toate

Am plecat la drum in noul an cu un optimism pe care de foarte putine ori il afisez, de obicei sunt muntele de incapatanare si pesimism care arde reactoarele pentru a propulsa o idee mai sus.

Am inteles in nici 6 zile de parcurs din noul an, ca in viata respectul trebuie sa-l utilizezi in medii in care respectul este respectat.

Mosii mei m-au invatat sa respect lumea si sa fac totul ca la carte: “Bine faci, bine gasesti.”, viata mi-a aratat ca “Orice fapta buna nu ramane nepedepsita”.

Lumea in goana teribilia dupa o bruma de bani calca pe cadavre chiar daca cadavrele incercau sa-si ridice respectuos palaria pentru ca educatia nu le permitea sa se poarte altfel.

In blogosfera am auzit de multe ori cuvinte mari ca respect, munca sau original, dar in putine cazuri le-am vazut aplicate, fiecare vrea sa arate ca e miezul din dodoasca doar pocnind din degete si activand retele de partipan care sa-i propulseze in fruntea unor mase usor manipulabile de lideri falsi si tristi.

E usor sa te ascunzi in spatele unui calculator si sa emiti pareri sau sfaturi pentru altii, mai greu e sa le respecti si sa respecti regulile de fairplay din piata.

Aceeasi problema o regasim in mai toate structurile de afaceri din Romania, suntem o jungla care trebuie sa invete sa taie lianele dintre ei, care trebuie sa invete sa-si scoata franghia de sub costum si sa poarte elegant bataliile pe un camp de lupta curat, dar care la final sa mai fie in stare sa-si stranga mainile fara sa se scuipe, sa se bata sau sa se muste de fund in gastile care le ling ranile.

Respectul se invata in primii 6-7 ani de viata. Respectul se mosteneste prin educatie si gene. Trebuie sa invatam sa convietuim impreuna, caci daca vrem sa supravietuim trebuie sa invatam sa lucram impreuna: Ce ar face 2 alpinisti intr-un popas nocturn in coarda deasupra pamantului sau in vreo pestera rece, daca in fata frigului nu s-ar lua in brate pentru a conserva caldura? O sa ziceti gay hug, dar nu este asa… e vorba de lucru in echipa, e vorba de supravietuire in jungla vietii.

Sportul este o activitate neglijata mult de scoala, de familie si de societate in general. O populatie care nu face sport imbatraneste mai repede si are mai multe probleme decat o populatie sportiv activa. Sportul educa mintea, spiritul si trupul…sportul te invata respectul pentru coechipier sau adversar.

Inainte sa ceri respect, ofera-l!

One Reply to “Respectul in toate”

  1. Pingback: Tweets that mention Fanel.ro | Fanel.ro -- Topsy.com

Leave a Reply