Ruga lui Corneliu Coposu pentru urmasii lui si ai tai

cerne Doamne linistea uitarii
peste nesfarsita suferinta
seamana intinderi de credinta
si sporeste roua indurarii

rasadeste Doamne dragostea si crinul
in ogorul napadit de ura
si asterne peste munti de zgura
linistea iertarea si seninul

Ruga- Corneliu Coposu

Coposu si-a scris testamentul pentru viitor prin Ruga lui. Coposu nu ne-a urat de case, de masini, de aur, de parai, de femeie usoare, de injuraturi, de blesteme, de comunism sau democratie, de canibalizare, el ne-a vorbit de credinta si iertare.

Coposu a vazut moartea cu ochii in puscarii, a stat cu ea la masa si s-a tocmit ca la un joc stupid de poker. Moartea a cedat si l-a mai lasat pentru a spune lumii ce trebuie sa faca pe mai departe.

Coposu nu a fost inteles dupa ’90 decat de cei care au suferit cu el in puscariile comuniste mancand bataie pentru credinta…a murit? Nu, credinta la intarit si l-a facut sa-si continue viata. Nu s-a apucat de baut, nu s-a apucat de droguri, nu si-a pus streangu de gat, nu s-a taiat cu lama, nu si-a dat fos, nu s-a aruncat de pe zidurile inchisorii, a suferit pentru el si pentru credinta lui. Pentru mine e un model. Eu nu cred ca as fi in stare sa fac asta sau cine Dumenzeu mai stie cum te intareste viata si ce puteri supraomenesti iti da.

Coposu a murit ca un rege: si-a spus testamentul, si a trait sa-si vada opera cantata de regretatul Vali Sterian

ce-si dorea oare Dl. Coposu prin acest cantec?

“cerne Doamne linistea uitarii
peste nesfarsita suferinta
seamana intinderi de credinta
si sporeste roua indurarii”

Ne dorea sa nu ajungem ce am ajuns si sa nu uitam credinta in Dumnezeu care l-a ajutat sa treaca prin ororile comunismului. Vroia sa uitam ce a patimit el pentru a nu da de gandit si altora sa mai incerce sa faca asa ceva, probabil trecand o data prin tainele puscariei politice comuniste sau prin reeducarile din comunsim nu mai vrei sa te intorci….iti sunt de ajuns fantomele care te viziteaza noaptea, imaginile macabre cu camarazi morti langa tine sau chiar in bratele tale fara cele de randuiala crestina.
Si noi ce facem?

rasadeste Doamne dragostea si crinul
in ogorul napadit de ura
si asterne peste munti de zgura
linistea iertarea si seninul

Dupa ce ne-a spus ce trebuie sa uitam in a doua strofa ne spune ce trebuie sa facem in viitor. Reitereaza teza biblica din Noul testament:”Iubiti-va unul pe altul”, in societatea ciopartita de comunsim si canibalizata unii impotriva atora. Si asterne peste munti de zgura/ linistea iertarea si seninul…. dupa ce l-au batjocorit in chip si fel, are puterea de a ii ierta si de a ne ruga sa-i iertam si sa mergem mai departe fara a judeca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *