
blog
Aud in jurul meu tot mai des ca viitorul online-ului se bazeaza pe socializare si pe intalnirile la care apari si socializezi cu lumea. E o teorie falsa ca orice proiect care intra in malaxorul socializarii online primeste puncte pentru a se califica in finala si de a ajunge in panoplia proiectelor de succes din online-ul romanesc.
Socializarea este foarte buna, nu vreau sa reneg puterea ei, insa valoarea unui proiect nu o dau tonele de ore petrecute la diverse meet tweet-uri sau cine stie ce alte conferinte ratacite. Imi pare rau pentru cei care au tendinta de a fi groopie si de a aparea la toate evenimentele chit ca are treaba cu subiectul sau nu, dar cum ar fi sa merg si eu la un meet-ing din asta de astrologie, cand pe mine nu ma intereseaza deloc astrologia, si culmea dupa sa scriu si un text de dat limbi la greu celor care au fost acolo sau organizatorilor numai pentru a trimite un trackback celui in cauza. Cu alte cuvinte pentru a-i zice acelui om:”Bai pula sunt si eu pe aici! Am fost si eu, hai scrie ceva si de mine sa-mi mai vina si mie 2-3 vizitatori de la tine, te rogggggg!”.
Toti mari evanghelisti cu agregatoare de informatie culeasa de prin diverse locuri si realocata la ei pe blog/site/profil facebook vorbesc despre socializare ca un “must do it”. Toti vorbesc de nise dar niciunul nu taxeaza aparitia unui “groopie social animal” la un eveniment la care el nu are ce cauta acolo si nici macar nu face un efort sa para interesat de eveniment. Am sesizat ca exista moda de a veni la un eveniment de a sta 10-15 minute si de a pleca si a scrie pe net ca ai fost acolo, scuzati-ma da asta e ca si cum ai plati o curva si aia dupa 10 minute ti-ar zice:”Hai termina mai repede ca mai am si alti clienti!”
De cel putin 3 ani aud tot mai des discutandu-se despre nisarea si despre proiectele nisate care ar trebui sa aduca bani mai multi. Am vazut 2-3 bloggeri care au inceput proiecte stangace de nisare, dar care castiga in continuare cu blogurile generaliste, unde e adevarul??? Adevarul e ca proiectele nisate cer investitie initiala pe care foarte multi dintre cei care se bat pentru un covrigel si-o cola la intalnirile din media online nu o au, important e sa citim blogurile din vest sa vedem care e trend-ul si sa venim aici sa reincalzim apa calda si sa o rebranduim vanzand-o ca “heat water”.
De 5 ani de cand urmaresc blogosfera aceeasi problema o regasesc la fiecare 10 articole: un destept se trezeste ca un site este un agregator jegos care face parsare de stiri. E bun ca vrei sa cureti internetul de zoaie, dar oare nu e bine sa incepi prin a oferi un exemplu propriu? Si tu ai inceput prin a creste pe baza unor agregatoare, mai devreme sau mai tarziu, dar cand ai ajuns intr-o bula de smecherie ai inceput sa oferi sfaturi de care nici tu n-ai tinut cont, esti exact ca afaceristul de carton care iti povesteste cum a inceput el sa faca avere din nimic sau vanzand ciorapei pe piata.
Si pana la urma despre ce vorbim cand spunem ca trebuie sa socializam daca vrem faima si respect in blogosfera/online/media? Cand vezi ca oameni care se muiau mai anii trecuti se bat mai nou pe spate si sunt cei mai buni pretenari, cand vezi ca unora li se aplica etichete doar pentru ca sug la un mogul si nu presteaza cu voiosie pentru acelasi mogul la care sugi si tu, cand vezi ca se cos vanzari dubioase doar pentru a forta aparitia unei piete, cand economia nisei respective nu ofera perspectiva unei piete nu ai dreptul sa pretinzi profesionalism celor care de abia intra in mirajul banilor virtuali. Desi multi ani la randul oamenii din TV au fost muiti pe bloguri despre cum ei sunt nashpa si bloggeri acesti justitiari, acesti Robin ‘Uzi ai virtualului au trafic fara a aparea la tv, s-a inteles ca pentru a forma o piata trebuie cooptati si acestia pentru a defini ca o piata mediul pe care tocmai l-ai dezvoltat. Acum muirea se imparte doar la cei care au alte afinitati decat majoritatea, practic diversitatea este sugrumata si democracanata de un mediu care ar trebui sa fie unul pasnic de dezbatere si de intelegere reciproca a optiunilor politice, sociale, doctrinare si de alegere a locului de munca.
Banii virtuali e un nou subiect la moda. Toata lumea se urzica daca aud de unu si de altul ca se vinde pe o suma mica. Incep si ofera tot felul de injective celor care practica astfel de solutii pentru iesirea din nerabdarea de astepta faima. Si daca toti preafericitii care ajung pe la tv sau au avut norocul si puterea sa lucreze la un patron din media, e musai ca esalonul doi de hiene care viseaza la locul celui mai sus mentionat sa-si dea cu parerea si sa faca bascalie despre mokangii lumii online. Lumea online nu-si intelege locul si timpul, cei carora le oferi posibilitatea sa intre in malaxorul publicitatii online au tabieturi de centuriste online cu pretentii de curve de Intercontinental. Odata ce are senzatia ca tu il percepi ca pe o viitoare investitie isi ridica stacheta fara a semnala nici cea mai mica intentia de a creste munca pentru a-ti sustine dorinta de a investi in el: Bolovane nu eu am nevoie de tine, tu ai nevoie de mine…ai fost ales pentru ca reprezinti un scor pe o tabela, daca maine un pusti cordit iti ia fata, sa te astepti ca telefonul sa nu mai sune, smecheria si prostia au un pret si o rabdare.