Societatea e de vina

Societatea e de vina. Aud asta tot mai des asta din gura unor tipi care au ajuns la varsta la care in Romania se moare social: 50 de ani.

Lumea nu intelege inca ce inseamna democratia si cum se manifesta ea. In continuare asteptam sa primim ordine de la un tatuc si de la o mamuca.

Dragi mei democratia este aia in care forta civica dicteaza trasee in cazul in care conducerea o ia pe aratura.

Democratia, acel demos cratos/ popor liber se referea la societatea civila care trebuie sa se implice in tot ce misca. Atentie nu vorbim de societatea civila de tip gherila care actioneaza concertat la indemul unui partid sau a unui grup de interese.

Revenind la problema semnalata, e foarte usor sa dai vina pe un ansamblu de unde nu poti indetifica un faptas clar. E pasarea vinei de la un vinovat la altul.

Un vechi prieten zicea ca traim in dictatura educatiei celor 7 ani de acasa. Nu e departe de adevar judecand modul in care parinti ofera educatie copiilor:
“- Nu e voie aia!
– De ce?
– C-asa zic eu da-te in pizda matii.”

E doar un pasaj dintr-o discutie tata-fiu, tata-fica, e modul in care putem sa interactionam cu copii nostrii care sunt sau nu nedoriti, dar asta e alta discutie.

Deci in concluzie prietenii sa lasam vina colectiva si sa ne focusam pe ce avem de facut: sa incepem rezolvarea problemelor din interior spre exterior, adica sa ne rezolvam intai noi problemele interne si dupa aia sa cautam vina in colectiv.

Tineti minte demos cratos nu se referea la faptul ca poti sa bei mai mult, ca poti sa lauzesti pe strazi fara loc de munca, ca poti sa-ti insulti seful, ca poti sa-ti bati copiii, ca partidul nu te mai cheama la placute(acum te duci singur la mici), ca poti face gratar in fiecare weekend sau ca poti arunca mizerie pe jos…demos cratos inseamna ca ai uneori – daca stii sa te organizezi – puterea de a fi un pol decizitional intr-o problema comuna.

Leave a Reply