Trichineloza sarbatorilor Craciunului

Lume lume a trecut noiembrie si febra Craciunului incepe sa-si faca (ne)simtita prezenta. Mall-urile, Carrefour-urile,Cora-ele, Metro-aiele, Selgros-oaiele si restu de piete mobile gem de populatie care manate de spiritul Craciunului care o sa vina cumpara ca ahtiati si ca disperati.

E criza frate ! De aia parcarile de la hipermarket-uri sunt pline ochii cu oamneii pe care abia ii vezi dupa carucioarele umplute pana la refuz cu diverse produse.

Spiritul Craciunului a devenit o mare proba de Shoping viteza. E in trend sa fi intolit nou de Caciun, Paste. E la moda sa iti iei macar un casetofon in prag de sarbatori ca sa nu se rada lumea de tine ca esti ultimul sarantoc. Ne masuram vietile in tone de cacaturi pe care le inghitim pe nemestecate fara sa stim daca ne trebuie sau nu. Consumul a devenit irational si un efect de stress permanent. Daca vecinu de la 2 si-a luat dvd Sony ce pusca mea fac credit si-mi iau si dvd si televizor extraplat, ca sa vada el cine e sefu in blocul asta. Gigel de la 6 si-a luat laptop ca e mare blogger,are 16 ani baga video pe o platforma gratis si e top A-blogger. Cristi de la 2, a mirosit ca asta il cam face la faza asta si se milogeste de tasu – muncitor in schimburi la o fabrica pe inchidere- sa-i ia si lui laptop ca altfel isi baga sexu in ea de capacitate si fuge in Spania la combinatii.

E vremea corporatistului sa se pregateasca de concediu in strainatate ca Romania ii pute si e si scumpa frate…suntem in criza?….las-o in sexu broastei de criza eu plec in egipt de revelion ca e ieftin si e ‘olinclusiv’, adica mananc si beau moka fraiere care ai ales sa ramai in Romania de revelion, ti-ai dreacu de nationalisti prosti. O sa geama dupa 10 ianuarie Haifiveurile de poze gen : io in egipt, Io la Barcelona de revelion, Eu cu iubi in Grecia…cu alte cuvinte:”Vedeti ba ca am valoarea, am fo la revelion in strainatate”..mananc zacusca cu paine pana in martie da a stat blanita mea cu roatele in sus in Grecia.

Pustanii murdari de praf de pusca de la pocnitorile ilegale care pocnesc continuu isi fac planuri pentru mers cu colindu si betia de dupa, ca deh au crescut si ei mari le-au dat flocii la cur si sunt smecheri trebuie sa-si masoare talentu la dat pe gat niste bautura.

Spiritul Craciunului nu a fost furat de Grinch, s-a refugiat, alergat fiind de politica consumerista, in sate uitate de lume, unde oameni simpli se incapataneaza sa se alinieze la politica de indobitocire in masa cu religia Shoppingului si a reducerilor in prag de sarbatori. unde romanii 100 % merg la biserica sa cinsteasca Nasterea Domnului si unde sa reculeaga pentru inca un an. Unde in fata Domnului isi face contabilitatea faptelor bune si rele, se trage linie si se ajunge la un rezultat mai rau sau mai bun. In ziua Craciunului romanul adevarat nu ciocneste un pahar de vin pentru ceea ce are de sarbatori decat dupa ce a impartit ceva bucate si pentru cei trecuti la cele vesnice: copii,parinti,bunici fiecare cum l-a lasat randuit Dumnezeu sa duca mai departe cele doua evenimente importante de peste an : Nasterea Domnului si Sarbatoarea Iertarilor de pacate,Pastele.

Dincolo de ceea ce am ajuns suntem un neam de crestini in care am incredere ca o sa-si regaseasca adevarata valoare parasita in halte de tara cu bunici in lacrimi care-si asteapta nepotii sa le deschida usa casei si sa le arunce o vorba buna pentru inima lor obosita de griji si nevoi.

Chiar daca ne rade rosu in obraji din vitrine stilizate pentru sarbatoare, el este bolnav pentru ca noi nu mai stim sa ne bucuram de un cadou simbolic, visam la Vuitoane si Maserati-uri bengoase dar uitam de bucuria cu care primeam o jucarie sau o carte in trecut…..Tatiana Stepa ne canta tristetea uitarii unui Mos Craciun sincer pentru un Mos branduit si stralucitor :

…li cald si li bine sa creada ca el este Mos Dumnezeu.

Leave a Reply