December 10, 2024
blog

blog

Later edit: Povestea lui Vladut o gasiti pe site-ul CredInMinuni.Ro si pe twitter sub hashtag-ul #vladut.

Daca doriti sa donati pentru el, o puteti face in contul:

Titular cont:
DECU MAGDALENA
Cont RON:
RO58BRDE120SV08158661200
Cont EURO:
RO54BRDE120SV08158741200

****
Am ajuns in seara asta la concertul pentru Vladut. Am intalnit acolo multi twitteristi si bloggeri, unii pe care-i cunoasteam doar online. M-a bucurat intalnirea cu ei.

De ce #Vladut, insa noi?!? Pentru ca #Vladut este un pusti care da masura putintei si neputintei noastre ca societate. Vladut este un baietel in varsta de 6 ani si care la varsta de un an a fost diagnosticat cu Talasemie majora.

Ce este aceasta boala?

Talasemia este o boală a sângelui, care se transmite de la o generaţie la alta. În cazul talasemiei, organismul produce prea puţină hemoglobină care, în mod normal, ajută celulele roşii să distribuie oxigenul în toate celulele organismului. Nivelul scăzut al hemoglobinei duce la anemie şi, implicit, la oboseală şi stare de slăbiciune. Anemia severă poate provoca decesul pacientului.

Talasemia are drept cauză un defect în una sau mai multe gene. Pentru a transmite talasemia copilului, ambii părinţi ai acestuia trebuie să fie purtători de genă patologică. Principalele tipuri de talasemie sunt beta talasemia şi alfa talasemia. În majoritatea cazurilor, talasemia uşoară nu are simptome. Formele mai severe de talasemie se manifestă, în general, prin culoare galbenă a pielii, ameţeală, stare generală proastă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, bătăi rapide ale inimii, urină închisă la culoare. Rareori, apar dureri de cap şi abdominale, febră, ţiuit în urechi. Copiii cu o formă mai gravă de talasemie prezintă semne de anemie, încă din primele luni de viaţă. Primul semn de boală este paloarea pielii. Copiii care suferă de această boală cresc mai încet. Celelalte simptome constau în probleme de alimentaţie, diaree şi febră. În lipsa tratamentului, copilul poate deceda sau pot apărea probleme fizice, şi nu numai.

Sursa: isabellelorelai.wordpress.com

Pe mine unul m-a ingrozit perspectiva asta, practic un Vladut zace in fiecare dintre noi si un Vladut se naste odata la 4 nasteri. Dincolo de bucuriile si necazurile pe care le avem fiecare acasa trebuie sa gandim ca un tot, ca o societate civila plina. Asadar trebuie sa lasam micile frecusuri care apar la nivel de discutii, de follow/unfollow pe twitter, de like/dislike pe facebook sau cine stie ce alta dracie de mediu de socializare prin care ne atacam zi de zi fie in joaca, fie serios si sangeros la nivel de concepte, TREBUIE sa facem ceva pentru sensibilizarea societatii medicale si a puterii parlamentare de a vota o lege prin care este obligatoriu un control al unei astfel de boli care poate degenera in tragedii sociale. Decat sa ne vedem cu ocazii din astea triste de adunarea fondurilor pentru salvarea unui om, nu e mai bine sa ne salvam din timp printr-o lege care sa reduca riscul de talasemie?!? Acel “Yes We Can!” de peste ocean trebuie sa functioneze si la noi.

Am cunoscut cu aceasta ocazie pe: Sorina Vana(blog si twitter), gasca nebuna de la DreamTeamRO (Stefan Murgeanu(blog si twitter), Marius Matache(blog si twitter), Claudiu Ciobanu(blog si twitter), Cristian China Barta(blog si twitter), Vlad Dulea(blog si twitter)), Pietricel(blog si twitter), Alin Pandaru(blog si twitter), Ioan Nicut(blog si twitter), Oana Boanca(twitter), OmFericit(blog si twitter)…daca am ratat pe careva mii de scuze.

Felicitari Terasa Casa Latina pentru organizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *