Zdrențe, cârpe și lavete

Eu m-am născut într-o familie în care orice haină veche și care nu mai putea să fie dată mai departe altcuiva se transforma destul de rapid în cârpe de șters praful și alte elemente de pe diversele lucruri din casă și împrejurimi. Unde mai pui că taica-miu avea o Skoda 1000 MB la care surubărea tot timpul și maică-mea trebuia să-i furnizeze tot timpul cârpe pentru șters uleiul,bezins și toate soluțiile unsuroase ce implicau reparațiile permanente.

Din cameși, din pantaloni sau chiar din velur, toate hainele ajunse la sfârșit de drum se transformă destul de rapid în petice de curățat. Fiecare are o întrebuințare bine aleasă pentru tipul de material din care este făcut. Cârpele din tricouri și materiale de bumbac erau utilizate pentru ștergerea geamurilor. Cârpele din materiale dure erau utilizate că și suport pentru piese când se scurgeau de diversele lichide cu care erau curățate. Uneori resturile de velur ajungeau să fie suport pentru cârpeli de diverse alte haine purtate în munca la grădină sau prin curtea la casa de la țară. Nimic nu se pierdea totul se transforma când era vorba de haine. Încălțămintea și ea avea parte de astfel de transformare, de la încălțăminte la papuci cu forme ciudate și întrebuințări diferite.

Timpul a trecut și lucrurile s-au schimbat. Am calculat ce risipă de energie se produce cu o haină de la purtare și până la cârpa, astfel încât am ajuns la concluzia că prețul și timpul unei asemenea operațiune este mult prea mare pentru a fi continuat. S-o luăm pe rând. O haină purtată este deja tocită și bucata de material nu mai are elasticitatea pentru a curăța cum trebuie. Apoi când se murdărește aceasta trebuie spălată. Astfel se consumă apă, detergent și timp. Calculat până la ultimul bănuț vei ajunge la concluzia că e prea scump ca să fie ieftin. Desigur dacă ai fost educat într-un anume spirit nu vei sesiza raportul preț-timp fiind prea îndoctrinat să crezi că tu chiar faci o reducere de preț folosind haine vechi pe post de cârpe.

Am găsit un site de lavete industriale www.laveteindustriale.ro de unde pot să-mi comand lavete la kilogram. Cel mai ieftin kilogram de lavete costă 4 lei plus tva, astfel că de 4 lei te gândești cât detergent și câtă apă poți să reduci dacă folosești cârpele respective o singură dată și după le arunci. Se pare că trăim vremurile unei societăți de consum care se bazează pe menținerea unui flux de produse care să permită fabricilor să funcționeze permanent. Noi să fim sănătoși și cârpele să le cumpărăm de la profesioniști!

Societatea multilateral dezvoltată ne învață să strângem din dinți și să ne plătim datoriile chiar cu prețul de a nu simți bucurie în ceea ce trăim. În democrație e vorba tot despre a-ți plăți datoriile, dar ține și de confortul pe care ți-l faci. Degeaba ești la zi cu datoriile dacă nu simți că trăiești bine. Astfel că fiecare gest pe care-l faci pentru a-ți simplifica munca este un gest către a te simți tu bine în pielea ta. Simplu fapt că îți poți comanda lavete pentru treburile casnice sau comerciale, reprezintă punctul tău în plus în raport cu cei care pierd timp de triere-tăiere-prespălare. Astfel ai externalizat o acțiune, câștigi timp să te gândești cum să produci bani, oferi altuia posibilitatea să muncească pentru un bănuț. Economia se mișcă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.