October 20, 2024

N-am vazut natie mai tampita pe lume ca natia romaneasca. Stiu e Craciun si ar trebui sa fiu mai bun si tocmai asta vreau sa fac, sa fiu atat de bun incat sa spun oamenilor de ce nu e bine sa intre in competitie cu alcoolul.

Din capul locului nu vreau sa credeti ca sunt un neatins de aceasta boala…nu sunt un virgin intrale bautului si nici nu incerc sa bravez povestindu-va basme cu zane si printi. Beau cam de pe la 2 ani inactiv si activ cam de la 12 ani. Nu intrebati de ce asa devreme, nu e vorba de educatia primita de acasa, e doar proasta mea impresia ca alcoolul te face mare si tare, ca el te maturizeaza…dehh cercul de oameni in care m-am invartit – cu un scazut bagaj de informatii, dar cu un mare grad de smecherie aleasa- era unul care proslavea in prostia lor efectul benefic al alcoolului, erau oameni care fugeau de ei prin alcool, erau cei care beau ca sa scape de timiditate, erau eroici doar daca sangele tasnea prin vene umar la umar cu alcoolul mortal.

Dupa ce bei ai sa vezi ca “te simti bine” incepi sa vorbesti fara sa-ti pese, razi la glume de tine facute, “esti jovial”, “esti fericit”, esti in ,exact ca si spitalul, al 9-lea cer. O pizda care nu-ti dadea atentie si in preajma caruia iti era frica sa deschizi gura, devine brusc o aia si o tratezi ca si cum ai fi cel mai smecher dintre smecheri.

Sunteti oripilati de cersetorii de pe strada? Va e mila de orfanii care umblu zdrentuiti? Ii plangeti pe cei care traiesc la margini de orase, sate, comunitati? O mare parte dintre ei sunt rodul relatiilor de tip accident, adica sa ma explic: ne-am vazut la o petrecere, am baut ceva sa ne facem “coraj” si toc poc am ajuns sa consumam un act sexual ratat printr-o protectie 0. Si ghici cine e vinovat pentru toate astea? Exact Societatea ca doar ea trebuie sa se ocupe de toate, tu esti doar un bou care fute cand bea.

Cand esti tanar nu le vezi ca esti brad verde, insa cand imbatranesti si lemnul pentru tine incepe sa se usce in pod si sa sune a toaca in asfintit de lume e greu, e greu pentru ca bei ca prostu. Nu mai ai cui sa te dai mare, nu mai ai pe cine sa fi suparat. Bei de singuratate, bei pentru ca toti ai tai au inceput sa moara iar realitatea ta pe care o beai cu ei incepe sa se clatine, decorurile vesele ale carciumilor incepe sa fie inlocuit cu decorul sumbru la cimitirului si al bisericilor planse.

Petrecerile incep sa fie tot mai goale si mai pline de contre politice pe diverse doctrine care exista sau care nu exista, usor usor pizda din tinerete care a ajuns langa tine evident a imbatranit si nu te mai poti certa pentru ea, asa ca incepi sa te certi cu ea si sa-i reprosezi ca ea e de vina pentru ca tu esti un copil cretin frustrat ca nu a futut cat trebuie. Nu alcoolul n-are nici o vina, el e singurul care si-a facut drum in tine fara a-ti zice o vorba, el este unicul tau prieten, este cel care iti sapa bucuros mormantul stiind ca in lume mai are miliarde de musterii cu care se poate imprieteni, paharul ramane trist si gol in urma ta pentru ca el e singurul care priveste in tine, iar tu batranul meu betiv esti cel care si-a desenat subru sfarsit innecat in aburii alcoolului…tu copilul betiv, tu adolescentul rebel care faceai cheta pentru o vodca, tu student care iti faceai curaj pentru examen, tu muncitorul de maine care-si inneca amarul unei zile de munca la birt cu amicii de munca, tu cel care te-ai facut muci pentru ca vita-ti de acasa ti-a turnat un plod, probabil baiatul care peste 10-14 ani va prelua stafeta si va promite ca-ti va duce viciu mai departe, sau poate vita n-a fost montata ca la carte si-ti face fetite si tu bei de suparare ca nu are cine sa duca renumele de alcoolic mai departe…iar mai tarziu te vei trezi batran si pierdut in bratele depresiei.

Romanu bea de foame, romanu bea de sete, romanu bea de fericire si necaz, romanu bea punct.

Ma iertati ca v-am distrus o seara care trebuia sa fie frumoasa insa incercati sa va simtiti bine si fara el, fara cel care aduce bezna in suflet, cel care rupe relatii de ani buni, cel care-ti poarta pasii in afara vietii, cel care usuca lemnul coparseului mai repede ca vantul, cel care iti bate cuiul ca si cum te-ai grabi undeva….da lui, alcoolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *